Almanya’nın ulusal gıda sağlığı merkezi Robert Koch Enstitüsü’nün başkanı Reinhard Burger, salgının kaynağının büyük bir olasılıkla sebze filizleri olduğunu ifade etti. Burger, Aşağı Saksonya eyaletinde kapatılan çiftlikten alınan filizlere ait numunelerin incelendiğini, bu örneklerde EHEC bakterisine rastlanmadığını, salgının kaynağının kaybolmuş olabileceğini düşündüklerini de belirtti.
 
Reinhard Burger salgının, şehirlerarası yolculuk yapan bir otobüsün yolcuları, bir restoranda yemek yedikten sonra ortaya çıktığını, hastaların kanlı ishale yakalandığının tespit edildiğini söyledi. Restoran yemeklerinde yapılan incelemede soya filizlerinde EHEC bulunduğunu, soya filizlerini yetiştiren Bienenbuettel Gaertnerhof adlı seranın kapatıldığını söyledi. Reinhard Burger ayrıca, Almanya’da EHEC’den hastalananların sayısının azaldığını, yine de salgının henüz sona ermediğini, yeni vakaların ortaya çıkabileceğini ifade etti.
 
Salatalık yasağı kalktı
 
Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü Başkanı Andreas Hensel de domates, salatalık ve marul tüketilmemesi uyarısının kaldırıldığını belirtti. Sebze filizlerinin çiğ tüketilmemesini tavsiye eden Hensel, restoranlarda bulunan sebze filizlerinin de imha edilmesini istedi.
 
Öte yandan Rusya, AB’den yeniden sebze alımına başlayacağını açıkladı.
hürriyet