İç Dünya, fotoğraf sanatçısı Stratis Vogiatzis’in neredeyse üç yıl boyunca fotoğrafladığı Sakız Adası'nın iç mekânlarından oluşuyor. “İç Dünya, Mastika Köyleri” adlı bir kitaba dönüştürülen proje DEPO Sanat Galerisi'nde 14 Ocak tarihine kadar görülebilir.

Bu sergi, Fotoğraf Müzesi tarafından düzenlenen PhotoBiennale / 21. Uluslarası Fotoğraf Buluşması kapsamında Selanik’te, Sakız Adası’nda, Torino’da (2010) ve Trieste’de (2011) gösterilmişti. Sergi, Selanik Fotoğraf Müzesi ile birlikte düzenleniyor.

"Gösterişli bir aldatmaca"

Direktör Dimos Avdeliodis, sergi hakkında şunları söylüyor:

"Stratis Vogiatzis, bu projeyle bir halkın, zamanla savaşında yenilen ve korkudan saklanan doğal ve şeffaf özgün kültür hazinelerini kaydetmiş ve gün yüzüne çıkarmıştır. Sanatçı mekâna ne kendini tatmin etmek için girer ne de gizli bir amacı vardır. Mekâna, bir hacının anlamak ve hissetmek için günahsız ve kutsal bir tapınağa girdiği gibi girer.

Sanatçı kendini her şeyden uzaklaştırır ve başkalarının kendi başlarına göremeyeceklerini görmek için kendini başkalarının yerine koyar. Böylece bizi, dekorasyonları acıyı ve kaybı yansıttığı kadar yaşamın esin kaynağını da yansıtan evlerin iç dünyasına götürür.
Böylece, bizi seçici ve mistik bir şekilde dekorasyonu, içlerinde yaşayan ya da yaşamış olan insanların ruhlarını yansıtan evlerin içine götürür.

Odalar ve süslemeleri gösterişli bir aldatmacayı ya da gerçeğin kasıtlı bir şekilde gizlenmesini yansıtmaz; ılımlı olma ihtiyacını, mahrumiyetin yükünü ve bu halkın kültürünü yüzyıllar boyunca besleyen inanç ve umudu, hayata dair oyuncu bir coşkunluğu alçakgönüllülükle yansıtırlar. Bu kültürün basit ve temel nesnelerine muhtemelen bir antik yerleşim merkezindeki bulgularda rastlayabiliriz. Burada huşu ve coşkuyla kendi gerçek kimliğimizin farkına varırız."

İç Dünya - Sakız Adası | Stratis Vogiatzis Fotoğraf Sergisi

22 Aralık 2011 – 14 Ocak 2012

DEPO

Tütün Deposu

Lüleci Hendek Caddesi, no. 12, Tophane, İstanbul
Ziyaret saatleri: 11:00 - 19:00 (Salı - Cumartesi)