Uygun fiyata işportada satılan güneş gözlükleri ise rağbet görüyor. Uzmanlar, 5 ile 25 TL arasından satışa sunulan gözlüklerin, göz sağlığı açısından büyük risk oluşturduğuna dikkat çekerek, 'kalitesiz' ürünlerden kaçınılması uyarısında bulunuyor.

Yaz ayları ile birlikte hava sıcaklığı her geçen gün artarken, güneşin yakıcı etkisi de güneş gözlüğü kullanımını da yaygınlaşıyor. Uzmanlar, işportada ya da seyyar tezgahlarda 5 ile 25 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan kalitesiz güneş gözlükleri konusunda vatandaşları uyarıyor. Hangi tür malzemeden yapıldığı ve içinde ne tür kimyasal maddelerin bulunmadığı güneş gözlüklerinin, göz sağlığına kalıcı zararlar verdiğinin altını çizen uzmanlar, bu tür güneş gözlüklerinin tercih edilmemesini öneriyor. İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dünyagöz Adana Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gülin Görkem, gözlük kullanılması kadar, kullanılan gözlüğün kalitesinin de büyük önem taşıdığını vurguladı.

'SEYYAR SATICIDAN ALINAN GÖZLÜKLER ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK RİSK'

Yeterli UV koruması olmayan güneş gözlüklerinin kişiye faydadan çok zarar getireceğini vurgulayan Görkem, 'Güneş gözlükleri kesinlikle işportadan veya seyyar satıcıdan alınmamalı. Bu gözlüklerin özellikle çocuklara takılması büyük bir risk. Güneşe karşı uygun gözlük kullanmayan kişinin retinasına ulaşan zararlı ışınların miktarı da artar. Güneş gözlüğü seçerken görünümünden ziyade gözlüğün fonksiyonu ön planda tutulmalı. Çerçevenin yeterli genişlikte olmasına, göze mümkün olduğunca yakın durmasına dikkat edilmeli. Bunun yanı sıra göz etrafını örten, yan ve üst siperliği olan çerçeveler tercih edilmeli. Güneş gözlüğünün camlarının homojen renkte olmasına ve lokal renk değişikliği olmamasına özen gösterilmeli. Çok koyu renkli camlar, gözdeki kontrastı bozar ve görme keskinliğini azaltır' dedi. Görkem, güneş gözlüklerinin göz sağlığı için önemli koruyucu ürünler olarak değerlendirilmesi ve kullanılmadan önce mutlaka uzman göz hekiminin önerisinin alınmasını istedi.

'İŞPORTADAN ALINAN GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ GÖRME KAYBINA YOL AÇIYOR'

32 yıldan bu yana güneş gözlüğü satıcılığı yaptığını dile getiren Faruk Çinbilgiel (54), bir güneş gözlüğünün kalitesinin; güneş ışınlarını geçirip geçirmemesi ile ilgili olduğunu vurgulayarak, birçok saydam cisimlerin ışık geçirgenliği özelliği olduğunu hatırlattı. Çinbilgel, "Ancak güneş gözlüğünde camların, güneş ışınlarını yüzde 100 geçirmesi gerekiyor ki, insanların göz sağlığı korunabilsin. Bugün işportada ya da seyyar tezgahlarda satılan güneş gözlüklerinin ışığı geçirme oranı yüzde 60-70 seviyesinde. Vatandaş bu gözlüğü taktığında doğal olarak yüzde 30-40'lık bir görme kaybı yaşıyor. İnsanlar bunu, takmış oldukları güneş gözlüğünün, gözlerini güneş ışınlarından korumasının bir göstergesi olarak algılıyor. Aslında bu gözlerde kişinin görüşü net değil" dedi.

'GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ 'SAĞLIK' DEMEK BU YÜZDEN 'KALİTE' ÖNEMLİ'

Seyyar tezgahlarda satılan güneş gözlüklerini; 'sağlıksız' bulduğunu, kendisine herhangi bir garanti belgesi verilmediği gibi satışa sunulan ürünün kalitesi hakkında da bilgi sahibi olmadığını anlatan 21 yaşındaki Zeynep Şen, kullanacağı gözlüğün gözlerini güneşten korumasının çok önemli olduğunu, ancak seyyar satıcılar tarafından satılan gözlüklerin kalitesiz olduğu gibi göz sağlığı açısından da risk oluşturduğunun bilinciyle hareket ettiğini söyledi. Şen, güneş ışığına karşı alerjisi olduğunu, bu nedenle kim ve hangi ürünler kullanılarak hazırlandığını bildiği markaların ürünlerini tercih ettiğini ifade etti.

Gözlüğün aynı zamanda da 'sağlık' anlamına geldiği yorumunda bulunan Eser Yaluk (32) da, bu yüzden de kullanacağı güneş gözlüğünün kaliteli ve güvenilir olmasının şart olduğunu vurguladı. İnsanın en önemli organının gözleri olduğunun altını çizen Yaluk, tüm bunların yanında kişinin markaya ve üretilen ürüne karşı güveninin de önemli olduğunu sözlerine ekledi.