HATAY"ın Dörtyol İlçesi"nde geçen 26 Temmuz"da 4 polisin şehit edilmesinin ardından yaşanan olaylarda BDP İlçe binasının yakılıp, taşlanması olaylarını gerçekleştirdikleri öne sürülen tutuksuz 4 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya katılan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, “Hukuk oturmadıkça mücadelemiz devam edecek” dedi.

Dörtyol"daki olayların ardından "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina ve tesis veya eşyaya zarar verme" suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen sanıklar Soner Akyar (21), Murat Bolat (23), Emir Kaçar (21) ve Müslüm Diken"in (20) Dörtyol 2"nci Asliye Ceza Mahkemesi"nde tutuksuz yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar ile birlikte davaya müdahil olan BDP adına ise Muş Milletvekili Sırrı Sakık katıldı.

Duruşmada, söz verilen tutuksuz sanıklar, suçlamaları kabul etmediklerini ve ekleyecekleri bir durumun olmadığını bildirdi. BDP adına duruşmaya katılan Avukat Aynur Pınar Acar ise, İnsan Hakları Derneği"nin (İHD) hazırladığı olayla ilgili rapor ile o gece çekilen kamera görüntülerini delil olarak mahkemeye sundu. Ayrıca, bazı kişilerin de tanık olarak dinlenmesini talep etti. Mahkeme, rapor ve görüntülerin incelenmesi ve tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.

OLAYLARI TETİKLEYENLER YOK

Duruşma çıkışında Sırrı Sakık, adliye binası önünde gazetecilere bir açıklama yaptı. Sırrı Sakık, Türk - Kürt çatışmasına sebep olacak bir olayı incelemek ve duruşmayı takip etmek için ilçeye geldiğini belirterek, “Ne yazık ki olayları asıl tetikleyenler yok burada” dedi. Son bir yıl içerisinde Kürtlere karşı Bursa'nın İnegöl, Hatay'ın Dörtyol ve Muş"un Bulanık İlçelerinde linç girişimleri olduğunu iddia eden Sakık, “Bulanık"ta 2 kişiyi öldüren 10 kişiyi yaralayan 2 katil birkaç ay içerisinde serbest kaldı. İnegöl"de tutuklananlar kısa bir süre içersinde özgürlüklerine kavuştu. Dörtyol"da olup bitenler de budur. Burada 3-5 mağdur insan değil, asıl failler kimler ise, asıl haklar arasında savaşı kışkırtmayı kimler tetikliyorsa onlar çıkmalı ortaya. Hani siyasi parti, hangi ocaksa onların çıkması lazım. Eğer bu çıkmaz ise yani hakimlerin altında oturduğu adalet, hukuk bilmem ne bunlar lafta kalır. Biz hukukun ve huzurun ülkesini arıyoruz. Ne yazık ki bu ülkede Kürtlere karşı hukuk, can ve mal güvenliği farklı bir şekilde hayata geçiyor. Bizim bin 600- bin 700 kadromuz 2 yıla yakın cezaevinde. Yargı savunma sürecini tamamlayamadı ve savunmaları da kabul edilmiyor. Halkın can ve mal güvenliğine kast edenler bugün özgürlüklerine kavuşuyorlar böyle bir hukuk olmaz” diye konuştu.

Ülkede hukuk oturmadıkça mücadelelerine devam edeceklerini anlatan Sakık, şöyle konuştu:

“Biz halklar arası kavga ve şiddeti asla istemiyoruz burası bizim anayurdumuzdur. Dörtyol, buradaki Türk halkını ne kadar anavatanı ise Kürtlerin de anavatanıdır. Biz bu konudaki hassasiyetleri biliyoruz. Ama hiç kimsenin de diğer halklara tepeden bakma hakkı yoktur. Hele hukuk ve yargı adına hareket edenlerin hukuka ihanet etmek gibi hakları ve hukukları yoktur. Çünkü hepimizin en son sığınacakları liman ve saçak hukuktur, yargıdır. Bunun için yargıçlarında bu olay nereye gidiyorsa oraya kadar üstüne gitmeli. Eğer bunu başarabilirlerse hakların kardeşliğini birlikte hayata geçirebiliriz. Ama bunu yapmazlarsa kısasa kısas ilkesi uygulanırsa, bu ülkede iç barışımız sağlanmaz, bu da bizim tercihimiz değildir. Bütün halkımızı sağ duyulu olmaya davet ediyoruz. Ama halkımızı şunu iyi bilsin ki, bedeli ne olursa olsun bu ülkede hukukun, huzurun ülkesini yaratmaya hep birlikte adayız. Hukuk, Türkler için de Kürtler için de diğer halklar için de geçerlidir. Ama burada hukuk tek bir ırkı korur kollarsa kıyametler kopar. Umuyorum ki bu noktadaki hassasiyetimizi yargıçlar da ülkeyi yönetenler de dikkate alır.”

Sadık ve beraberindeki BDP"liler, yürüyerek Dörtyol ilçe binasına geçti. Burada basına kapalı olarak bir değerlendirme toplantısı yaptı.