Esad'ı telefonla arayan BM Genel Sekreteri Ban şiddete son verilmesini isterken, uluslararası kamuoyunun çağrılarına aldırış etmeyen Suriye lideri ise suçu yine silahlı çetelere attı.
 
Ramazan ayına rağmen operasyonlarını daha da artıran Suriye ordusu katliama devam ediyor. Tahminen 250 kişinin öldüğü Hama'da kontrolü ele geçirdikten sonra özellikle Deyr Ez Zor ve Humus'ta baskıyı artıran ordunun dün göstericilere karşı düzenlediği son operasyonlarda en az 70 kişinin ölmüş olabileceğini bildirildi. 
 
Merkezi Şam'da bulunan Suriye İnsan Hakları Birliği'nin başkanı Abdülkerim Rihavi, operasyonlarda Deyr Ez Zor'da 23, Hule'de de 8 kişinin yaşamanı yitirdiğini bildirdi. Öte yandan, Ulusal İnsan Hakları Örgütü'nün başkanı Ammar Kurabi, dün Deyr Ez Zor'da 42, Hule'de de 17 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kurabi, İdlib'de de bir cenazeye katılanlara açılan ateşte 10 kişinin öldüğünü belirtti.
 
ESAD'DAN YiNE AYNI NAKARAT
 
Uluslararası kamuoyunun çağrılarına kulak tıkayan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ise, "Yol kesen, kentleri kapatan ve halkı terörize eden kanun dışı kişilere karşı harekete geçmek, vatandaşlarının güvenliğini savunmakla yükümlü olan devletin bir zorunluluğudur" dedi. Esad ayrıca reformların hayata geçirilmesi yolunda emin adımlarla ilerlediğini savundu.
 
NiSAN'DAN BU YANA iLK TEMAS
 
15 Mart'tan beri devam eden muhalif hareketi şideetle bastıran Esad rejimine yönelik uluslararası baskı giderek artıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Esad ile yaptığı telefon görüşmesinde, kendisinden muhaliflere karşı kullandığı askeri yöntemlere son vermesini istedi. Ban'ın Esad ile Nisan'dan beri kurduğu bu ilk temasta, BM Güvenlik Konseyi'nin açık mesajını ilettiği ve sivillere karşı güç kullanmayı derhal durdurmasını istediği bildirildi. Arap Birliği de Suriye'deki gelişmelerden "büyük endişe ve ciddi rahatsızlık" duyduklarını açıkladı.
 
Sorunu barış planı ile çözün
 
Katoliklerin lideri Papa 16. Benediktus da Suriye'de halkın meşru taleplerine cevap verilmesi çağrısı yaparken, Libya için de bir barış planı arayışına girilmesini istedi. Papa, Suriye'de çok sayıda insanın ölmesine ve büyük acılar çekmesine yol açan şiddet ile dramatik durumdan çok endişe ettiğini belirterek, Suriye'de en kısa zamanda birlikte barışçıl bir ortamda yaşamın yeniden sağlanması ve halkın meşru taleplerine uygun şekilde cevap verilmesi için yetkililere ısrarla çağrıda bulunduğunu kaydetti. Papa, silahların sorunları çözemediği Libya için de bir barış planı arayışı başlatılması için uluslararası topluma çağrıda bulundu.
 
yenişafak