Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, 2007 yılı Kasım ayı içerisinde yağlarda taklit, hileli karışım ve izinsiz üretim yapan işletme ve şahıslara yönelik denetimler gerçekleştirdiklerini duyurdu. Adliye, emniyet ve tarım müdürlüğü ekiplerinin katıldığı denetimler sırasında 77 adet numune alındığını hatırlatan Öztürk, bu numunelerin 36 adedinde olumsuzluk tespit edildiğini ve yasal işlem başlatıldığını belirtti.

İl genelinde devam eden gıda denetimleri hakkında bilgiler veren Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, uygunsuz üretim yapan tesislere idari para cezası verildiğini ve üretim izinlerin iptal edildiğini söyledi. Piyasadaki sahta ürünlerin toplanarak imhasının gerçekleştirildiğini ifade eden Öztürk; taklit ve hileli karışımın genellikle fiyatların düşük olması nedeniyle tercih edilen kanola ve pamuk yağının diğer bitkisel yağlara karıştırılmasıyla yapıldığına işaret etti. Yemeklik yağlarla ilgili olarak vatandaşların dikkatli olması gereken konular olduğunu belirten Öztürk, "Yapılacak ilk iş ambalajın üzerinde bulunan etiket bilgilerinin değerlendirmesi olmalı. Etikette yağın markası yanında cinsini gösterir ürün isimlerinden birisinin bulunması lazım. Bunun haricinde üretici firmanın isim ve adres bilgileri, üretim izni tarihi ve numarası, ürünün üretim ve sok tüketim tarihleri, parti numaralarının bulunması gerekmekte. Bunun dışında zeytinyağlarında yüzdelik oleik asit cinsinin ve asitliğin belirtilmesi zorunlu. Yemeklik karışım sıvı yağlar rafine edilmiş en az iki bitkisel yağın karışımından elde edilmiş olup, ürün adı olarak sadece 'Yemeklik Karışım Sıvı Yağ' ibaresi an az 15 milimetre ebadında yazılmalı. Bunun yanında ambalajın üzerinde yağ bitkilerine ait her hangi bir resim ve eskiz bulunmaması gerekiyor" dedi.

Etiket bilgilerinin uygunsuzluğunun da bir diğer dikkat edilmesi gereken husus olduğunun altını çizen Öztürk, bazı firmalar tarafından içerisinde zeytinyağı olmadığı halde ambalaj üzerinde içinde zeytinyağı olduğu izlenimini verecek şekilde resim ve etiketlenmiş yağ satışı yapıldığına değindi. Zeytinyağından daha ucuza satılan pamukyağı ve palm yağı gibi yağların yanlış isimle veya zeytinyağı ile karıştırılarak satılmakta olduğunu kaydeden Öztürk, "Zeytinyağının saf olmadığı; yağın rengi ve kokusunun uygun olmaması yanında laboratuar analizleriyle de anlaşılabiliyor. Ambalaj üzerinde her hangi bir eksik görüldüğü zaman satıcıdan mutlaka fatura ve irsaliye gibi belgelerin istenmesi gerekiyor. Yağların Türk Gıda Kodeksi ürün tebliğleri ve Türk Standartlarında belirtilen kalite değerlerine uymadığının tespit edilmesinin ardından yetkililerimiz gerekli işlemleri başlatıyorlar" diye konuştu.