Büyükşehirlerde yıllık trafik sigortası poliçe fiyatının sahteciliğin getirdiği yük nedeniyle 156 liradan 196 liraya çıkarıldığı iddia edildi.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tuncay, yaptığı açıklamada polis gelmeden yapılan tutanak uygulamasında bazı suiistimallerin görüldüğünü ifade etti.

Uygulamada vatandaşa güvenin esas olduğunu, aracı olan iki kişinin bir araya gelerek tespit tutanağı oluşturabileceğini dile getiren Tuncay, suiistimal oranıyla ilgili çeşitli tahminler yapıldığını ancak bu konuda net bir rakama ulaşmanın zor olduğunu söyledi.

Park halinde yapılan kazaların toplam kazalar içindeki oranının yüzde 20'lere ulaştığını, bunun ilginç bir veri olduğunu dile getiren Tuncay, şöyle konuştu:

“Park halinde yapılan kazalarla ilgili bine yakın tutanak üzerinde araştırma yaptık. Çok dikkat çeken bir olguya rastlamadık. Sahteciliği belirlemek kolay değil. Bu konuda bazı tamirhanelerin de içinde bulunduğu sahtecilik olaylarını duyuyoruz. Sigorta şirketlerinin suç duyurusunda bulunduğu çok sayıda vaka var.

Sahteciliğin sektörün hasar prim dengesini bozduğu açık bir gerçek. Bu denge bozuldukça fiyat ayarlaması yapmak kaçınılmaz oluyor. Yeni düzenlemeyle trafik sigortası poliçesi fiyatlarını şirketler belirliyor. Son dönemdeki fiyat artışlarında sahte tutanakların etkisi var. Ancak ne oranda bir etki yaptı, bilemiyoruz.”

Yeni uygulamayla kontrolün tamamen vatandaşta olduğuna dikkati çeken Tuncay, sigorta şirketlerinin kötü niyetli kişilerin üzerine gittiğini, bu konuda herkesin duyarlı davranması gerektiğini söyledi.

Şirketlerin şüpheli gördükleri hasarlarla ilgili araştırma yapmak üzere yeni birimler oluşturduğuna dikkati çeken Tuncay, bu çalışmanın son dönemde sonuç vermeye başladığını dile getirdi.

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Alaaddin Yüksel ise son dönemde sahte tutanak konusunun büyük bir sorun haline geldiğini, sektör yetkililerinin sahte tutanakların toplam tutanaklar içinde yüzde 25'lik pay tuttuğu yönünde tahminlerde bulunduğunu söyledi.

Kaza tespit tutanaklarının kaza yapanlar arasında düzenlenebilirliği uygulamasının zararlı sonuçlar verdiğini ileri süren Yüksel, hasar dosyası oranlarında hızlı bir artış yaşandığını savundu.

KASKODA İNDİRİM

Uygulamayı kötüye kullananlar nedeniyle poliçe fiyatlarının da arttığını belirten Yüksel, şu bilgileri verdi:

“Trafik sigortası fiyatları 2007 sonunda serbest bırakıldı. Türkiye'nin her yerinde 130 lira olan poliçe fiyatı bu dönemde büyükşehirlerde ortalama yüzde 20'lik artışla 156 liraya çıktı. Ancak son dönemde hileli tutanak oranının yüzde 25'lere kadar yükselmesi nedeniyle hasar prim dengesi bozuldu. Sigorta şirketlerinin belirlediği yıllık poliçe fiyatı sahte tutanaklar nedeniyle 196 liraya çıktı.”

Kasko sigortası poliçe fiyatlarında ise son dönemde önemli oranda gerilemeler yaşandığını söyleyen Yüksel, sıfır araçlara kesilen poliçe fiyatlarında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 gerileme görüldüğünü savundu.

Yüksel, “Geçen yıl 800 liraya yapılan bir poliçe bugün 500-600 liraya kadar geriledi. Bu tutar, 20-25 bin liralık bir arabanın en ufak çiziği kadardır. Rekabet nedeniyle düşen fiyatların sigorta şirketlerini ciddi sıkıntıya sokmasından endişe ediyoruz. Rekabet güzel ama bu, tüketicinin aleyhine dönerse kötü olur” diye konuştu. HÜRRİYET