Maliye Bakanı Şimşek'in 'Yeni yıla zamlarla girmeyeceğiz' açıklamasından birkaç gün sonra alkollü içkilere ÖTV zammı geldi. GİSDER Başkanı Yorgancıoğlu, 'Sahtecilik vakaları artar' uyarısında bulundu. Şarap üreticileri ise haftasonu acil toplantı yapacak

Alkole gece yarısı zammı geldi. Dün yürürlüğe giren zamlı fiyatlara göre alkol derecesine göre litrede rakının ÖTV'si 39,6 liradan 51,48 liraya, cin ve votkanın 44 liradan 57,2 liraya, taze üzüm şarabının 1,95 liradan 2,44 liraya, biranın da 0,35 liradan 0,44 liraya yükseldi. Alkollü içkilerdeki maktu ÖTV, alkollü ürünlerin sadece içerdiği alkol miktarına uygulanıyor. Örneğin 35'lik rakı, yüzde 45 alkol içeriyor. Maktu ÖTV de, bu alkol miktarı üzerinden hesaplanıyor. Buna göre yeni düzenlemenin ardından 70'lik rakıda 12 lira 47 kuruş olan maktu ÖTV tutarı, 16 lira 22 kuruşa çıktı. Bu durumda 70'lik rakının vergi yükünde 3 lira 75 kuruş lira artış meydana geldi. Rakının ÖTV'sindeki artış, oransal olarak ise yüzde 30 olarak gerçekleşti.

FİYATA YANSIMA %12.5 OLACAK
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, vergi artışının fiyatlara yansımasının yüzde 4 ile yüzde 12,5 arasında olacağını söylerken, sigarada bir vergi düzenlemesi söz konusu olmadığını belirtti. Şimşek, 'ÖTV düzenlemesinden yaklaşık 800 milyon lira gelir bekliyoruz' diye konuştu.

Şarap üreticileri acil toplanıyor
Şarap üreticileri ise hükümetin alkollü içkilere zam kararına yönelik olarak ortak bir strateji belirlemeye hazırlanıyor. Hafta başında bir araya gelmesi planlanan Doluca, Kavaklıdere, Sevilen, İdol, Corvus gibi markaların üreticilerinin ortak bir toplantı yaparak, hem bundan sonraki süreçteki yol haritalarını belirlemeleri hem de konuyla ilgili bir basın açıklaması yapmaları bekleniyor.

Fiyatlara yansıtacağız
GİSDER Başkanı Galip Yorgancıoğlu konuyla ilgili şunları söyledi: 'Şok olduk. Daha 10 ay önce, alkollü içkilerden alınan ÖTV'ye yine beklenmedik bir zam yapılmıştı ve sektör bu zammın etkilerinden henüz kurtulamamıştı. Rakı, votka, cin, likör gibi yüksek alkollü içkilerde litre başına % 30 ÖTV artışı getiren bu zammı ister istemez tüketici fiyatlarına yansıtmak zorundayız. Buna karşılık Türkiye"ye yasa dışı yollardan kaçak içki ithal eden, kayıt dışı iş yapan, ya da merdiven altında tüketicinin canı pahasına sahte içki üretenlere gün doğduğu muhakkak. Çünkü bu son zamlardan sonra bir şişe yüksek alkollü içkiden elde edilecek haksız kazanç da otomatik olarak yüzde 30 artacak.

Otelciler de tepkili
Turİstİk Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, başta "et ürünleri" olmak üzere birçok konuda otellerde ciddi bir maliyet artışıyla karşı karşıya olduklarını kaydederek, 'Alkollü içkilerin özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları, dün gece alınan bir karar ile arttırıldı. Zira otellerimizde, döviz cinsinden kazandığımız gelir düşerken, diğer yandan TL karşısında maliyetlerimiz her geçen gün artmaktadır. Alkollü içkilere yapılan bu zam da, maliyetlerimizin üzerine tuz biber ekmiştir” dedi. “Ülkemize gelen turistler, özellikle alkollü içkilerdeki fiyatları görünce, "-Siz bize ekonomik oda veriyorsunuz, ancak alkolden para kazanıyorsunuz" diyorlar. Bu da imajımızı zedeliyor' diye konuştu.