Vatandaşların kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu duruma düşmemeleri için, aldıkları paraların hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerektiği bildirildi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Sahte para güzel bir şekilde muhafaza edilmeli ve sadece gelecek görevlilere teslim etmeli. Sanık durumuna düşme korkusuyla ya da neme-lazım düşüncesiyle pasif kalmamalı, olayı sineye çekmemeli." denildi.

Dünyada sahteciliğe karşı korunmak için paraların son derece gelişmiş emniyet unsurlarıyla basıldığına dikkat çeken uzmanlar, gerçek banknotların dizayn, renk ve baskı yönünden çok net ve düzgün görüldüğünü belirtiyor.

Uzmanlar, dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek bu net ve temiz görünüm yanında, elle kontrolle sahte ve gerçek banknotların birbirinden ayırmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, gerçek parada kabartma baskı, filigran, emniyet şeridi, bütünleşik görüntü, hologram, optik değişken bant, renk değiştiren mürekkep olduğu belirtildi.

Türk Ceza Kanunu'na göre; gerçek zannıyla aldığı paranın sahteliğini fark eden kişilerin, sahte parayı veren kişilerin eşkâl bilgilerini tarif etmek sureti ile 3 gün içinde emniyet makamlarına bildirdikleri takdirde kendileri hakkında herhangi bir soruşturma yapılmadığına dikkat çekildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sahte bir parayla karşılaşıldığında sahte parayı aldığınız kişiye kesinlikle iade etmemeli. Şahsın eşkaline ilişkin bilgileri, mümkünse kimlik bilgilerini ve hatta varsa otosunun plakasını ve diğer özelliklerini tespit etmeli. Şahsı mümkün mertebe oyalamalı. Bu arada en kısa sürede '155 Polis İmdat' veya en yakın polis birimini olaydan haberdar etmeli. Sahte para güzel bir şekilde muhafaza edilmeli ve sadece gelecek görevlilere teslim etmeli. Sanık durumuna düşme korkusuyla ya da neme-lazım düşüncesiyle pasif kalmamalı, olayı sineye çekmemeli. Yapılacak ihbarın, aranan bir kişi veya şebekenin veya büyük bir olayın faillerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olabileceği unutulmamalıdır."

CİHAN