MHP, tartışılacak bir kanun teklifi hazırladı ve sahte içki imal ederek ölüme neden olanların, müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını istedi. MHP Ankara milletvekili Özcan Yeniçeri tarafından TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile TCK’ya ‘’Sahte içki imalatı’’ başlığı ile yeni bir madde ekleniyor.

Yeni düzenlemede, ‘’İzinsiz ve ruhsatsız içki imal eden kişi, 2 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılır. Bu nedenle ölüme sebebiyet veren kişi, müebbet hapis cezasına çarptırılır’’ deniliyor. Mevcut TCK’ya göre, ‘’Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş, değiştirilmiş her tür yenilecek veya içilecek satan, tedarik eden ya da bulunduranlara, en fazla 5 yıl hapis cezası verilebiliyor.

60 YIL VERİLDİ
Yeniçeri, kanun teklifinin gerekçesinde, geçen yıl Türkiye’de 362 bin 731 şişe sahte ve kaçak içki ele geçirildiğini belirterek, bu nedenle Türk turizminin büyük yara aldığını da belirtti. Yeniçeri, ‘’İçkili yerleri kapatmak ve yasaklamalar ile, sahte içki sorunu çözülemez. Toplum sağlığını ve insan hayatını ilgilendiren kaçak içki konusunda caydırıcı tedbir alınmalıdır. Suç ve ceza dengesi yeniden gözden geçirilmelidir’’ dedi.

Geçen yıl 30 Rus turizm operatörü, Bodrum’daki bir tekne gezisi sırasında kaçak içkiden zehirlenmiş ve 5 Rus ölmüştü. “Orkan-5” isimli teknede yaşanan olay sonrası 16 kişi hakkında dava açıldı. 7’si halen tutuklu olan sanıklar 5 yıla kadar hapisle yargılanıyor. 2009 yılı Mart ayında Antalya’da üç Alman turistin sahte içkiden hayatını kaybetmesine neden olan sanıklara ise TCK’nın bir başka maddesi uygulanmış ve ‘’Olası kasıtla birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak’ suçundan 60 yıl hapis cezası verilmişti.