Bilirkişi olarak belirlenen kişilerin sahte unvan taşıdıkları ortaya çıktı. Bilirkişi raporuna imza atan profesörün avukat, yeminli mali müşavirin ise sadece mali müşavir olduğu tespit edildi

İşadamı Hamza Bulga, iddiaya göre; Ankara'da faaliyet gösteren ve iştirakinde faktoring firması da bulunan bir şirkete Bakırköy 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nde alacak davası açtı. Borcuna karşılık, faktoring firmasının hisselerine karşı haciz kararı aldırmasına rağmen, faktöring firması borca mahsuben alınacak hisselerin devredildiğini ileri sürerek icra memurlarına hisseleri göstermedi. BDDK'nın 7 Kasım 2009'da, 134'e 6791 sayılı yazısıyla izinsiz hisse devrinin mümkün olmayacağını bildirmesine rağmen icra gerçekleşmedi. İcranın kesinleşmesi için mahkemeye yeniden başvuran Bulga'nın talebi ise mahkemece kabul edildi.

Ancak davalı firma, bu defa Yargıtay 12. Daire'ye itiraz ederek kararı bozdurdu. Faiz giderleriyle 1 milyon lirayı bulan alacak davası en başa döndü. Bakırköy 2. İcra Hukuk Mahkemesi, borçlu şirketin resmi evrak ve defterlerinin incelenmesi için 'hisse senetleriyle ilgili spesifik bilgisi olan yeminli mali müşavir ve hukuk fakültelerinin ticaret hukuku kürsüsünde şirketler hukuku alanında ehil bilirkişiler kurulunun' şirket defter, belge ve resmi evraklarını incelemesine karar verdi. Ankara 4. İcra Hukuk Mahkemesi'nin 'Bilirkişi Yemin ve Teslim Tutanağı'nda', Kırıkkale Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilimdalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fethi Onur ve Serbest Yeminli Mali Müşavir Cafer Oğuz bilirkişi olarak gösterildi. Ancak yapılan araştırmada bilirkişilerle ilgili bilgilerin gerçek dışı olduğu ortaya çıktı.

PROFESÖR DEĞİL AVUKAT

Ankara 4. İcra Hukuk Mahkemesi'nin 'Bilirkişi Yemin ve Teslim Tutanağı'nda, Kırıkkale Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilimdalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fethi Onur olarak adı geçen bilirkişinin bu üniversitede kaydına rastlanmadı. Araştırma sonucunda Onur'un profesör değil avukat olduğu anlaşıldı. Kurulun atadığı diğer bilirkişi Yeminli Mali Müşavir Cafer Oğuz'la ilgili de aynı skandal yaşandı. Oğuz'un serbest muhasebeci olduğu tespit edildi.

Bulga'nın avukatı Selim Çakıcı'nın, öğretim görevlisi olarak adı geçen bilirkişiyi, bağlı olduğu Kırıkkale Üniversitesi'ne yazılı olarak sordu. Üniversite, Avukat Çakıcı'ya resmi bir yazıyla cevap verdi: "Fakültemizde bu zamana kadar Profesör Fethi Onur adında öğretim üyesi görev yapmamıştır ve halen görev yapmamaktadır."

Çakıcı, Yeminli Mali Müşavir unvanlı bilirkişiyi de TÜRMOB'a sordu. TÜRMOB, Cafer Oğuz'un Yeminli Mali Müşavir olmadığını, odaya kayıtlı serbest muhasebeci ve mali mişavir olduğunu cevabi yazıda bildirdi.

Tutanakta yanlış

İddialarda adı geçen bilirkişilerden Cafer Oğuz ise adının Bilirkişi Yemin ve Teslim Tutanağı'nda "Serbest Y. Mali Müşavir" olarak sehven yazıldığını söyleyerek "Bu ifadenin bu şekilde yazılması bizim dışımızda 'sehven' gerçekleşmiştir. Asıl raporumuzda kullandığımız unvan ve Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir'dir. Unvanım sadece teslim tutanağında yanlış yazılmıştır. Diğer tüm raporlarda ise doğru geçmiştir. Bilirkişi görevleri bakımından yeterli bulduğu için görev bizlere verilmiştir" sözleriyle iddiaları yalanladı.

KONU BAKANLIKTA

Suç duyurusu üzerine Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da harekete geçti. Adalet Bakanlığı, dosyayı HSYK 3. Numaralı Teftiş Kurulu'na sevkederken, Ankara Cumhuriyet Savcılığı da dosyayı Ankara 8. İcra Tetkik Hakimliği'ne gönderdi. Cumhurbaşkanı ve Başbakanlığa da şikayette bulunduğunu söyleyen Bulga, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.