Şahin, Malatya Valiliği'ne yaptığı ziyarette, kadınlarla ilgili önemli bir çalışmaları olduğunu hatırlatarak, kadınların sorunlarına ilişkin, şiddetle mücadeleyle ilgili önemli bir yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'nda olduğunu söyledi. Şahin, ''İnşallah yeni dönemde bunun güçlü bir şekilde parlamentoya gelmesini ve geçmesini sağlayacağız'' dedi.

Parlamentonun Avrupa Konseyi İstanbul Antlaşması'nı bir saatte imzalayarak önemli bir çalışma gerçekleştirdiğini anımsatan Şahin, dünyada kadına yönelik şiddetin önlenmesini içeren bu anlaşmayı ilk imzalayan ülkenin Türkiye olduğunu dile getirdi.

Bunun bir başlangıç olduğunu söyleyen Şahin, ''Hem 2012, hem 2015, hem 2023 planlamasında sosyal politikaların güçlendiği, herkesin birinci sınıf insan olduğu, nerede doğarsa doğsun, anne babası kim olursa olsun herkesin onurluca yaşam mücadelesinde sosyal devlet olarak yanında olduğu yeni bir dönemin de başlangıcındayız'' diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şahin, ''çocuk gelinler'' konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığı sorusuna, ''çocuk gelinler'' ve kadına yönelik şiddet konularının aslında bir sonuç olduğu yanıtını verdi.

Bu sorunların temelde okuma yazma oranı düşüklüğünden kaynaklandığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

''Temel eğitim alsa bile, mesela 12-13 yaşlarında, orta öğretime devam etmiyorsa bu tür sorunlar hep bu yaş gruplarında oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı 12 yıl zorunlu eğitim, bu sorunların temel olarak çözümünde en büyük ilaç olacaktır. Zorunlu eğitimde o boşluk olmayınca, ailenin bireysel olarak kararına kalmayınca, devletin birebir takip ettiği bir sisteme dönüştürülünce biz bunu temelden çözeceğiz. Ama şu anda bu ara grup için de ne yapmak gerektiğikonusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve bütün bakanlıklarımızla çalışıyoruz. Bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla da birebir çalışıyoruz.''

Türk Ceza Kanunu ile Medeni Kanun'da konuyla ilgili yaş farklılığı bulunduğunu hatırlatan Şahin, bunu gidermek için de hukukçularının bir çalışma yaptığını bildirdi. Şahin, ''Çok boyutlu bir sorun. Her bir aşamasını takip etmek için de büyük bir gayret içerisindeyiz'' dedi.

Kadına yönelik şiddeti önlemede kamuoyunda ''elektronik kelepçe'' olarak adlandırılan çalışmayla ilgili de Emniyet Genel Müdürlüğü'nün altyapısını oluşturmaya devam ettiğini ifade eden Şahin, konunun önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını kaydetti.

-''Mücadele topyekun yapılmalı''-

Bir başka gazetecinin, Malatya İl Genel Meclisi'nde kadına yönelik şiddeti önlemede din adamlarının ''arabulucu'' olması önerisi olduğunu hatırlatarak, değerlendirmesini sorması üzerine Şahin, bu tür mücadelelerin topyekun yapılması gerektiğini belirtti. Şahin, şöyle devam etti:

''Bu konuda Sağlığın da, Milli Eğitim'in de yapacağı iş vardır, Diyanet'in de yapacağı iş vardır. Büyük fotoğrafa bakmak lazım. Toplumda soruna baktığınız zaman temelde katı gelenek ve görenekler, inancımızın önüne geçmiş. Halbuki bizi biz yapan değerlere baktığımız zaman orada sevgi ve barış var. Güzel ahlak, karşılıklı birbirini anlamaya dayanan bir anlayışın mensuplarıyız. Ama bugün orada bir sapma varsa, bir yanlış varsa bunu kim düzeltecek. Bunu müftülerimiz, din adamlarımız, eğiterek, doğruyu anlatarak ve kaynağa dönerek, Kur'an-ı Kerim'e, Peygamber Efendimizin hayatına, kadına verilen öneme... Çünkü İslam dini, kadın adına yapılmış devrimdir. Kadını insan olarak koyan ve ona hem sorumluluk veren hem eşit hesap soran bir devrimdir. Onun için bu konuda sadece din adamının değil, herkesin yapacağı iş var.''

İl Genel Meclisi'nden çıkan kararın da bunun bir bölümü olabileceğini belirten Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığıyla protokol yaptıklarını hatırlattı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ''Şiddeti bizim üzerimizden tasvip eden bir anlayışı kabul etmiyoruz, karşı çıkıyor ve reddediyoruz'' açıklamasında bulunduğunu anımsatan Şahin, ''Bunu tabana yaymak kadar normal bir şey yok. Bunun yayılması bizim elimizi güçlendirir'' dedi.

-AK Parti Malatya Merkez İlçe Kongresi'nin ertelenmesi-

Şahin, AK Parti Malatya Merkez İlçe Kongresi'nin iptal edilmesi konusundaki bir soru üzerine, AK Parti'de parti içi demokrasinin de, parti içi disiplinin de çok net olduğunu dile getirdi.

Parti içi demokraside alınan karara uymayan bir durumda gerekenin yapıldığını söyleyen Şahin, ''Genel Merkezin kendi iç bütünlüğü içinde verilmiş bir karardır. Herkesin buna saygı duyması, buna göre de gereğini yapması gerekir. Parti içi demokrasinin sınırının iyi bilinmesi, aşırıya gidilmemesi, Genel Merkez'in verdiği karara da herkesin saygı duyması gerekir'' diye konuştu.

-''Malatya bölgenin cazibe merkezi''-

Bakanlığın çalışma alanlarının icraatçı hale getirilerek genişletildiğini hatırlatan Şahin, bu kapsamda bir taraftan sorun alanlarıyla, bir taraftan da eksikleri gidermek için çalıştıklarını anlattı.

Ekipleriyle Malatya'ya geldiklerini ve müsteşar yardımcılarının bakanlığa ait kurumları dolaşıp bir rapor oluşturma çalışması yaptıklarını dile getiren Şahin, ihtiyaç analizlerine göre milletvekilleriyle bu sürecin planlamasını yapacaklarını söyledi.

Malatya'da bakanlık alanlarıyla ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Şahin, bu hizmetlerin daha etkin ve verimli hale getirilmesi için neler yapabilecekleri konusunda çalışmalar yapacaklarını belirtti. Şahin, Malatya'nın şanslı illerden biri olduğunu ifade ederek, milletvekillerinin gayretle çalıştıklarını dile getirdi.

Şehrin bölgenin cazibe merkezi haline geldiğini kaydeden Şahin, Malatya'nın doğal zenginlikleri, özel ürünleri ve sanayisiyle üretim ve kültür merkezi olmasında büyük bir vizyonla çalışıldığını vurguladı.

Malatya Valisi Ulvi Saran da Bakan Şahin'in Malatya'ya gelmesini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Aile ve sosyal politikaların çok önemli bir alan olduğunu belirten Saran, bu konularda Şahin'den çok şey beklediklerini dile getirdi.

Saran, Bakan Şahin'e kuru kayısıların bulunduğu bir tepsi hediye etti.

AA