Her şey Bursa'da oynanan Türkiye Ermenistan maçına Azerbaycan bayraklarının alınmamasıyla başladı. Yeşil sahalarda yansıyan gerilimin, iki ülke arasında 'bayrak' krizine dönüşmesinin ardından soluğu, yine bir yeşil sahada Bakü Tofik Bakhramov Stadyumu'nda aldık.
Bakü'de, Tofik Bakhramov Stadyumu'nun bu şehirde yaşayanlar için anlamı son günlerde bir başka. Çünkü şehirlerinin ismini taşıyan bu mekanda, yeşil sahaya dostluğu ve kaliteli futbolu taşıyan çok önemli bir isim var: Galatasaray'ın efsane kaptanı Bülent Korkmaz.

ALEX'LER, ARDA'LAR...

Gelelim tribünlere... Oyuncular gibi FK Bakü'nün taraftarlarının yaş ortalaması da son derece genç. Bir çoğunun üzerinde takımlarının mavi beyaz renkleri olmasına karşın, aralarda gözümüze sarı kırmızı ve sarı lacivert renkler de çarptı. Bazı gençler maça FB'li Alex ve GS'li Arda'nın formalarını giyerek gelmeyi tercih etmişti. Özellikle şehirde çok sayıda Alex görmenizin mümkün olduğunu da ekleyelim.
Türkiye ligi çok izleniyor demiştik ya, aslında sadece lig değil Türkiye'deki tribünlerin de yakından izlendiğini söyleyebiliriz. Çünkü hem Neftçi hem Bakü taraftarları, BJK'nın ünlü Çarşı Grubu'nun sloganlarını, aynen alıp kendi takımlarına uyarlamışlar. Beşiktaş'la aynı renkleri taşıyan Neftçi'nin, 'Siyahla beyaz akar kanımız' diye başlayan sloganını, Azeri Türkçesi ile dinlemek gerçekten ilginç oldu.

TRİBÜNDEN DESTEK

O gün sahanın üzerinde Cimbom, Fener, Beşiktaş formaları giymiş başka ziyaretçileri de vardı. Azerbaycan'da üniversitede okuyan çok sayıda Türk öğrenci, üç büyüklerin formalarıyla
Bülent Korkmaz'a destek vermek için Tofik Bakhramov Stadyumu'na gelmişti.

'Bayrak olayı beni de üzdü'
Centİlmen tavırları ile FC Bakü taraftarının büyük sevgisini kazanan 'Başmeşci' Korkmaz, Bursa'da oynanan Türkiye Ermenistan maçına alınmayan Azerbaycan bayraklarının, çöpten çıkmasının Azerileri çok üzdüğünü belirterek, 'Ama ben de onlar kadar üzüldüm' diyor.

'ÖZ' OYUNCULARIMIZ ARTMALI

- FC Bakü'ye 'Evet' demek zor oldu mu?
Geçtiğimiz yıl bir konferans için davet edilmiştim. O zaman beni yine FC Bakü davet etmişti. O zaman liglerini Türkiye ayarına getirmek istediklerini, UEFA'da başarılı olmak istediklerini söylemişlerdi. Daha sonra böyle bir teklif gelince anlaştık. Tunç Bey'in yani sportif direktörümüzün Türk olmasının da büyük etkisi oldu. Ben de ilk yıl benden çok büyük şeyler beklememeleri gerektiğini söyledim.

- Genç bir takım galiba?
Aslında yaş ortalaması Azerbaycan'ın en yüksek takımı. Çok yabancı oyuncu var. Ben Azeri oyuncuların çoğunlukta olması, yabancı oyuncunun az olması gerektiğini düşünüyorum. 'Öz' oyuncuları artmalı. Türk oyuncumuz yok.

- Size 'Başmeşci' diyorlar değil mi?
Evet. Zaman zaman Bülent de diyorlar.

- Kendinizi nasıl hissediyorsunuz Bakü'de?
Burada her şeyden önce kendi dilimizi konuşuyoruz. Zorluk çekmiyorum. Futbol anlamında profesyonellik tam oturmuş değil ve bunu oturtmak istiyoruz. Farklı bir oyun yapıları var. Azerbaycan Milli Takımı, bir hayli ilerleme kaydetti. Ama sırf milli takımla olmuyor. Bunun için çabalayacağız

AZERİ LEHÇESİNİ SEVİYOR

- Azeri lehçesini kapmışsınız?
Mesela 'Öz' diyoruz ya, aslında Türkiye'de de öyle olması lazım. Çok doğru geliyor bana.

- Kendinizi evinizde hissettiğiniz oluyor mu?
Evimde gibi hissediyorum elbette. Bütün Azerbaycan halkı Türkiye'deki sanatçıları, futbolcuları tanıyorlar. Her evde Türk kanalları izleniyor. Özellikle genç nesil çok daha farklı bakıyor, daha aktif ve akıllılar.

- Bursa'da yaşanan bayrak krizini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Azerbaycan bayrağını kim stada sokmadı açıkçası tam olarak bilmiyorum. FİFA ve UEFA'dan böyle bir karar çıkmışsa bu doğru değil. Rusya Azerbaycan maçında bu insanların elinde tribünde Türk bayrakları vardı. Zaten bayrak krizinde gereken yapıldı. Sorumlular görevden uzaklaştırdılar.

TEPKİ GÖRMEDİM

- Size yansıyan bir tepki oldu mu?
Hiçbir tepki yansımadı. Ama üzüntülerini hissedebiliyorsunuz. İnsanlar Türkiye'yi çok seviyorlar.

- Otelde mi kalıyorsunuz?
Evet. Ev bakıyordum uzun zamandır nihayet buldum. Kısa süre sonra taşınacağım.

- Bakü'de kalıcı mısınız?
Ben sezon sonuna kadar kalmayı düşünüyorum. Beklediklerim olursa uzun süre de çalışmak isterim.

SEVİLMEK GÜZEL

- Sokakta tanıyan oluyor mu?
Fotoğraf çektirenler, elimizi sıkanlar oluyor. Burada sevilip sayılıyor olmak çok güzel açıkçası.

- İki ülke arasında soğuk rüzgarlar eserken geldiniz. Üzerinizde baskı hissettiniz mi?
Sportif anlamda hiçbir baskı yaşamadım. Türkiye'de bu baskı inanılmaz boyutlarda çünkü. Burada da elbette her şeyi çok bilenler var ama bizi çok etkilemiyorlar. Bana bir tepki ulaşmadı ve bu olaylarla ilgili bir baskı da hissetmedim.

- Siyaset sahaya yansımadı yani....
Hayır asla yansımadı. Böyle bir şey olsa bunu ben hissederdim. Ama çok üzüldüler. O bayrak olayını görmeleri, onları çok üzdü. Ama beni de çok üzdü açıkçası. Olmaması gereken bir olaydı./akşam