Mevcut kabinedeki birçok ismin, başarılı çalışmaları ve seçim sürecindeki performansı nedeniyle 'yola devam' edeceği belirtiliyor
 
 Seçimden, her iki kişiden birinin oyunu alarak zaferle çıkan AK Parti'de gözler yeni Bakanlar Kurulu'na çevrildi. Seçim meydanlarında 'Kalfalık dönemi bitti' diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şimdi 'Ustalık kabinesi'ni oluşturacak. Geçtiğimiz günlerde yeni kabine yapılanmasını açıklayan Erdoğan'ın, özellikle seçimlerde büyük başarı kazanan illerdeki bazı isimleri 'Bakanlık'la taçlandırması bekleniyor.
 
 
 
 
 
 
PERFORMANS ETKEN 
 
Başbakan dahil, 25 isimden oluşacak yeni Bakanlar Kurulu'nda 4 başbakan yardımcısı ve 20 icracı bakanlık olacak. 6 yeni bakanlığa ilk kez kimlerin oturacağı da, Erdoğan'ın hazırlayacağı listeyle belli olacak. Kulislerde, 60. hükümeti oluşturan kabineden birçok ismin başarılı çalışmaları ve seçim sürecindeki performanslarıyla göreve devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor. 
 
 
YILDIRIM VE DAVUTOĞLU  
 
- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın 'Ekonomi'deki koordinasyon görevini üstlenmesi beklenirken, Ahmet Davutoğlu'nun 'Dışişleri Bakanlığı', Binali Yıldırım'ın 'Ulaştırma Bakanlığı' ve 'Başbakan Yardımcılığı', Taner Yıldız'ın 'Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı', Ertuğrul Günay'ın İzmir'deki performansıyla 'Kültür ve Turizm Bakanlığı', Egemen Bağış'ın 'AB Bakanlığı' görevini yürüteceği konuşuluyor. 
 
- Nihat Ergün'ün ismi 'Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı' ile birlikte 'İçişleri Bakanlığı' için de geçiyor. Sadullah Ergin'in yine 'Adalet Bakanlığı' görevini yürütmesi konuşulan detaylardan biri. 
 
- Zafer Çağlayan'ın da dış ticareti ağırlıklı olarak yönlendirecek 'Ekonomi Bakanlığı'na getirilebileceği belirtiliyor. 
 
 
YENİ YÜZLER DE GÜNDEMDE 
 
Yeni yüzlerin de kabineye girmesi bekleniyor. Hakan Şükür'ün 'Gençlik ve Spor Bakanlığı' ihtimalinden söz edilirken, TOKİ Başkanlığı'ndan ayrılarak Trabzon'dan Milletvekili seçilen Erdoğan Bayraktar'ın, 'Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı' için adı konuşuluyor. Denizli Belediye Başkanlığı'nı bırakarak Milletvekili olan Nihat Zeybekçi'nin adı da bu bakanlık için geçenlerden.
 
Savunma kime emanet edilecek
 
Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'ndan ayrılarak Mardin'den milletvekili seçilen Muammer Güler'in adı, Vecdi Gönül'le birlikte Milli Savunma Bakanlığı için geçiyor. Kulislerde, AK Parti kadrolarında ilk kez milletvekili seçilen emekli General Şirin Ünal'ın da tecrübesiyle bu göreve getirilebileceği belirtiliyor. Eskişehir'de AK Parti'nin, CHP'yi geri planda bırakmasında büyük rol oynayan Başbakan Erdoğan'ın eski Başdanışmanı Prof. Nabi Avcı'ya da bakanlık görevi verilmesi bekleniyor. Hüseyin Tanrıverdi ve Ömer Çelik'in isimleri de 'Bakan adayları' arasında.
 
73 İSİM İÇİN SON SEÇİM
 
BAŞBAKAN Erdoğan, üçüncü kez üst üste milletvekili olduğu için AK Parti Tüzüğü değişmezse, bundan sonraki genel seçimde milletvekili adayı olamayacak. Erdoğan gibi, partinin önde gelen isimleri aynı durumda. Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Ali Babacan, Binali Yıldırım, Recep Akdağ, Beşir Atalay, Faruk Çelik, Nimet Çubukçu, Nihat Ergün, Abdülkadir Aksu, Haluk İpek, Hüseyin Çelik gibi 73 isim de aynı durumda.
 
Meclis Başkanlığı için sürpriz isim
 
Kabine gibi AK Parti'de Meclis Başkanlığı ve komisyon başkanlıkları için de meraklı bir bekleyiş var. Meclis Başkanlığı için çok sayıda AK Partili'nin adı geçiyor. Bülent Arınç, Köksal Toptan gibi AK Parti döneminde Meclis Başkanlığı yapan iki isimle birlikte, Cemil Çiçek ve Vecdi Gönül bunlardan sadece birkaçı. En dikkat çekici iddia ise Nimet Çubukçu ile ilgili. İlk Kadından Sorumlu Devlet Bakanı ve ilk kadın Milli Eğitim Bakanı olan Çubukçu'nun, ilk kadın Meclis Başkanı olabileceği konuşuluyor.
 
Karadeniz 'kasırga' dedi
 
FUTBOL polemiği sonrası, sonucu merak edilen illerden Trabzon'da AK Parti'nin oylarını artırması, 6 koltuktan 4'ü alması yerel basında da manşetleri süsledi. Günebakış gazetesi 'Tayyip Kasırgası' manşetiyle çıktı. Taka, 'Trabzon mührü AK Parti'ye vurdu' dedi.
 
RAKAMLARLA 12 HAZİRAN SEÇİMLERİ
 
-AK Parti 7 bölgede de birinci. 65 ilde oyları arttı, 66 ilde birinci oldu. 43 ilde yüzde 50'lik oran geçildi.
 
- En yüksek oy oranı Kahramanmaraş'ta: 70.26
 
- Bayburt, seçimlerde 1 vekil çıkaran tek ildi. İpi yüzde 63.55 ile AK Parti göğüsledi.
 
-16 büyükşehirden 14'ünü AK Parti aldı.
 
-AK Parti'nin kadın vekili sayısı 30'dan 45'e çıktı.
 
Yaklaşık 50 milyon kişinin kayıtlı seçmen olduğu 2011 seçimlerinde katılım oranı yaklaşık yüzde 87.5 oldu. Böylece, 6 milyondan fazla seçmenin iradesi sandığa yansımadı. 2002 yılında yapılan seçimlerde katılım oranı 87.9, 2007 seçimlerinde ise 85.1 olarak belirlenmişti. Böylece, geçen seçimlerden bu yana seçimlerde oy kullanan seçmen oranı yüzde 2.4 artmış oldu. Ancak 2002 rakamlarnın altında kaldı.
 
akşam