Yaklaşık 20 gün önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevinden Van Valiliği'ne atanan Münir Karaloğlu, kentte yatırım atağı başlattı. Artık Vanlı sanayicinin tek gündemi yatırım.

Yeni Teşvik Yasası hangi illere ne kadar yatırım imkânı sağlar tartışmasının gündemden düşmediği şu günlerde Van'a atanan yeni vali, kenti adeta yatırım atağına geçirdi. Yaklaşık 20 gün önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevinden Van Valiliği'ne atanan Münir Karaloğlu sayesinde, Vanlı sanayicinin artık tek gündemi var; kente yapılacak yeni yatırımlar...

"Hedefimiz Van'ı bir üretim merkezi haline getirmek" diyen Vali Münir Karaloğlu, özellikle 75 milyonluk İran pazarına odaklandıklarını ve bunun için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Karaloğlu'nun girişimleri sayesinde Kocaeli bölgesinden 3 firma Van'da yatırım için düğmeye bastı. İranlı 2 firma ise enerji ve turizm yatırımı için Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile bağlantı kurdu. Ayrıca Global Holding ve iştiraki Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) ortaklaşa gerçekleştireceği alışveriş merkezi ve otel projesi hızlandırıldı. Bir hafta önce merkezin ruhsatının alındığını doğrulayan Global Holding yetkilileri de, önümüzdeki günlerde projenin start alacağı bilgisini verdi.

İran ile protokol imzalandı

Vali Münir Karaloğlu göreve başlar başlamaz bölgenin en önemli geçim kaynaklarından sınır ticaretine el attı. Görevinin ikinci gününde İran'a açılan sınır kapısı Kapıköy'e giden Karaloğlu, sınır ticaretinin genişletilmesi için davet ettiği İran parlemento heyeti ile bir protokol imzaladı. Protokolün sınır ticaretinde önemli katkılar sunacağını belirten Karaloğlu, "Şu anda bu sınır kapısından sadece tren ile geçiş yapılıyordu. Oysa karayolu ile bu ticaret geliştirilebilir. Bunun altyapısı var. Sadece İran tarafında 70 kilometre yolun onarılması gerekiyor. İran tarafında yol çalışmalarına başladı" diye konuştu. Karaloğlu İran'ın ardından Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleri'ne de açılabileceklerini söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde 5 yıl genel sekreterlik görevini yürüten Karaloğlu'nun bir diğer atağı ise bu kentteki yatırımcıyı Van'a çekmek oldu. Kocaeli Ticaret Odası ve Van TSO'nun kardeş oda olması için ön ayak olan Karaloğlu, şu ana kadar 3 firmanın kentte yatırım yapması için fırsat ortamı yarattı. "Kocaeli'nin yatırıma ihtiyacı yok, ancak Van yatırıma aç" diyen Vali Karaloğlu, konuya ilişkin şunları söyledi: "Van'a geldiğimiz zaman önce bu bölgede hangi sektörlerin iş yapacağını tespit ettik. Tekstil-konfeksiyon ve turizm özellikle ilgilendiğimiz iki sektör. Ayrıca hükümetin hazırladığı son Teşvik Kanunu içinde Van, 4. bölge olarak geçiyor. Bana göre 4. bölge içinde en avantajlı kentlerden biri Van. Kocaeli'ndeki sanayiciye bu avantajları anlatarak yatarım yapmaları için çaba gösteriyoruz."

Halkın gönlünü kazanır

"Yeni vali geldiğinden bu yana yepyeni bir sayfa açtık. Vali Bey sanayinin ve sanayicinin sorunlarını çok iyi biliyor" diyen Van TSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu ise, Karaoğlu'nun göreve başlamasından çok kısa bir zaman geçmesine rağmen yeni yatırımlar konusunda çok ciddi gelişmelerin yaşandığını söyledi. Kandaşoğlu'na göre, Münir Karaoğlu'nun Van'a vali olarak atanmasının perde arkasında hükümetin Van'a verdiği özel önem var. "Son seçimlerde AKP burada kan kaybetti. Bu nedenle sanayicinin ve halkın gönlünü kazanacak bir isim geldi" yorumunda bulunan Kandaşoğlu, "Yeni vali birkaç özelliği ile dikkat çekiyor. Bir kere Kocaeli'nde uzun yıllar çalışmış ve sanayi konusunu çok iyi biliyor. Ayrıca 'benim için önemli olan Van' diyerek göreve başlayan Vali Bey, Demokratik Toplum Partili belediye ile barış ortamı içinde çalışıyor. Bu da Van'a kazandırıyor" dedi. Yeni valinin bir diğer özelliği de Rizeli olması. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yakın bir isim olmasının sanayiciyi cesaretlendirdiği belirtiliyor.

VAN'DAKİ YENİ YATIRIMLAR

* Kocaeli'nden biri 5 yıldızlı otel kurulması olmak üzere, oto yedek parça ve bilgisayar kasası üretimi konusunda üç firmadan talep geldi.

* Global Holding ve iştiraki Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) ortaklaşa gerçekleştireceği alışveriş merkezi ve otel projesi hızlandırıldı.

* İran ile imzalanan protokol sonrasında iki İranlı firmanın, kendi istedikleri arsanın verilmesi şartı ile enerji ve turizm yatırımı konusunda girişimi bulunuyor.

* Yeni vali ile rafa kaldırılan projeler de gün yüzüne çıktı. Birkaç yıldır ihaleye çıkmayı bekleyen Özel İdare bünyesindeki Van Yün İplik Fabrikası için ihale süreci başladı. Fabrikaya Uşaklı bir firma talip.

Tebrik çiçeklerini girişimci Vanlı anneye hediye etti

Son Valiler Kararnamesi ile Van Valisi olarak atanan Münir Karaloğlu, göreve başladığı ilk günden Vanlılar'ın gönlünü fethetmeyi başardı. Vali olarak atanmasından sonra yüzlerce tebrik çiçeği alan Karaloğlu, bir odayı dolduran bu çiçekleri mikro kredi ile çiçekçilik işine başlayan 11 çocuklu 55 yaşındaki Azize Turan'a hediye etti.