İstanbul Esenler'de, bu yılın eğitim öğretim dönemi başında trafik canavarı kurbanı olan ve kazada sol bacağını kaybeden Gamze Gültepe (13), tedavi gördüğü hastaneden çıkar çıkmaz yeniden yürüyebilmek için protez bacağın hayalini kurdu. Gültepe ailesi, 6 ay önce akıllı protez bacak için talepte bulundu. Ancak SGK'nın protez ödemelerinin 'Torba Yasası'na dahil edildiği öne sürülerek aileye beklemesi söylendi. Aylardır mücadele verdiğini aktaran baba Orhan Gültepe, "Ankara'dan genelge gelmediği için mağdur olduk. Yoksa Gamze'nin şimdi sokağa çıkıp yürümesi gerekiyordu. Sorun çıkınca psikolojisi iyice bozuldu, boşluğa düştü. Vatandaşı mağdur eden yasa olur mu?" diye tepki gösterdi.

Okulların açıldığı 20 Eylül günü, 16 yaşındaki ehliyetsiz sürücünün kullandığı kamyonet, önce İstanbul Esenler'de okuldan dönen Gamze'ye (13), ardından da kardeşi Gizem (11) ile annesi Leyla Gültepe'ye çarptı. Kazada ağır yaralanan Gamze, sol bacağını kaybetti. Küçük Gizem'in bacağında çatlak tespit edildi. Vücudunda kırıklar tespit edilen anne Leyla Gültepe'nin ise geçirdiği operasyonla ayağına platin takıldı. Bir süre tedavi gördükten sonra hastaneden taburcu edilen Gamze ise, akıllı protez bacağın hayalini kurdu. Gültepe ailesi, Ekim ayında SGK'ya başvurarak, akıllı protez bacak için talepte bulundu. Ancak SGK'nın protez ödemelerinin 'Torba Yasası'na dahil edildiği öne sürülerek aileye beklemesi söylendi.

"GAMZE'NİN ŞİMDİYE DEK SOKAĞA ÇIKIP YÜRÜMESİ GEREKİYORDU"

Yaklaşık 6 aydır protez bacak için uğraştığını aktaran baba Orhan Gültepe, "Kazadan hemen bir ay sonra protez bacak için başvuruda bulunduk. Protezler, Torba Yasası kapsamında ödenecekmiş. SGK'ya gittik. Ancak SGK yetkilileri, 'Ankara'dan genelge gelmesi gerekiyor. Genelge de henüz gelmedi. Bu nedenle şu an ödeme yapamıyoruz' dediler. Yoksa firma protezi yapmaya başlamıştı. Ancak ödemeyi alamayınca protezi yapmaktan vazgeçtiler. Sağlam bacağa duyarlı, akıllı protez bacağın maliyeti 49 bin 650 Euro. Bu da yaklaşık 105 bin TL yapıyor. Şimdiye kadar Gamze'nin sokağa çıkıp yürümesi gerekiyordu, ama mevzuat yüzünden mağdur oldu" diye konuştu.

"BAŞBAKANLIĞIN ÖNÜNDE EYLEM YAPACAĞIM"

Protezine kavuşamayınca zaten psikolojisi kötü olan Gamze'nin iyiden iyiye boşluğa düştüğünü anlatan Gültepe, "Kızım bunalıma girdi. Hem onun, hem benim psikolojimiz bozuldu. Vatandaşı mağdur eden yasa olur mu? Bu sorun çözülmezse, Başbakanlığın önünde oturma eylemi yapmayı düşünüyorum" diyerek tepki gösterdi.

"VATANDAŞIN MAĞDURİYETİ İKİ KATINA ÇIKTI"

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel ise, ortada büyük bir mağduriyetin olduğunu belirterek, "2008 yılına dek trafik kazalarına SGK bakıyor, tedavi masraflarını karşılıyordu. Ancak 2008'den sonra 'Tedavi ücretlerini trafik sigortası ödesin' dendi. 2010 yılına dek SGK trafik kazalarından dolayı oluşan mağduriyetlerde hiçkimseye ödeme yapmadı. Biz hatta 'Trafik kazası geçirdiyseniz ağaçtan düştüm deyin' diye yazarak konunun önemine işaret ettik. Biliyorsunuz, zorunlu trafik kazası kendi sağlık probleminizi ödemez, karşı tarafı tedavi ettirir. Bu gelişme nedeniyle vatandaşlar rehin kaldılar. Torba Yasası kapsamında ise, 'Trafik kazalarını da SGK ödeyecek. Trafik poliçesinde toplanan primlerin yüzde 15'i SGK'ya aktaracak' dendi. Ancak kanun 25 Şubat 2011'de çıktığı halde SGK bu konuyla ilgili hala genelge çıkaramadı. Şu anda vatandaşın mağduriyeti iki katına çıktı. Çünkü tedavi masraflarını, şu an ne trafik sigortası, ne de SGK karşılıyor. Vatandaş cebinde varsa ödüyor. Trafik kazasıyla ilgili herşey bu kapsama giriyor. Protez bacaklar da buna dahil. Genelgenin bir an önce çıkması lazım" şeklinde görüş bildirdi.


ÖZLEM YILMAZ / HABERTÜRK