Anayasa Mahkemesi'nin kısmen iptal ettiği Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören bir taslak hazırlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık alanında da kritik düzenlemelere imza attı.
Buna göre kurumla sözleşmesi olmayan sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastalara ödeme yapılması uygulaması sona erecek. Sözleşmeli özel hastaneler, hastalardan, SGK'nın belirlediği fiyatların üç katına kadar fark alabilecek.

SGK, hazırladığı taslakla Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın 85 maddesinde değişikliğe gitti. Söz konusu değişikliklerin yürürlüğe girmesiyle hayata geçecek olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi de yeniden düzenlendi.
Yasanın mevcut halinde, sözleşmesiz sağlık kuruluşunda tedavi gören hastalara, masraflarının sözleşmeli kuruluşlara ödenen ücretin yüzde 70'ine kadar olan bölümünün ödenmesi öngörülürken, taslak kapsamında söz konusu sigortalıların tedavi ücretini cebinden ödemesi benimsendi.
Taslakta, anlaşmalı olmayan sağlık kuruluşlarına sadece "acil" hallerde ödeme yapılması öngörüldü.

Üç ayda bir fiyat artışı

Taslak bu haliyle yasalaşırsa sigortalıların özel sağlık kuruluşlarına ödeyeceği fark da artacak. Sözleşmeli özel kurumlara, Sağlıkta Uygulama Tebliği fiyat listesinin üç katı tutarında fark alma hakkı tanınacak. Yasanın ilk halinde, bu tutar fiyat listesinin iki katıyla sınırlandırılmıştı.

Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularının kamuya ait olanları, otelcilik (özel oda hizmeti) ve öğretim üyelerinin hastalara verdiği hizmetler dışında fark alamayacak. Özel sağlık kuruluşları, fiyatlarını uygulamaya koymadan 5 gün önce SGK'ya bildirecek ve 3 ayda bir fiyat artırımına gidebilecek.

Yeşil karta 2 yıl süre

Taslağa göre, yeşil kartlılar, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 2 yıl boyunca başka bir işleme gerek kalmaksızın Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılacak. Daha sonra, SGK'nın belirlediği kriterlere göre, primleri devlet tarafından ödenecek kişiler saptanacak.
SGK, hak sahiplerini belirlerken, taşınır ve taşınmaz malların varlığıyla bunlardan doğan haklar, gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması gibi kriterleri dikkate alacak. Yeşil kart sahiplerinden bu kriterleri taşımayanların primlerini kendilerinin ödemesi gerekecek.

Gülçin Üstün- Milliyet