Cevabınız hayırsa, çok şanslısınız; uykunun vücudunuza sağlayacağı yararlardan eksiksiz faydalanıyorsunuz demektir. Ama bu şikayetler size yabancı değilse; deliksiz bir uyku ve yeni güne zinde bir başlangıç için dikkat etmeniz gereken bazı önerilerimiz var:

Zaman: Esneme, görme ve işitmede azalma gibi bedensel yorgunluk belirtileri vücudunuzun uyku ihtiyacından kaynaklanır. Erken kalkanlar ise geç kalkanlara oranla her zaman daha sağlıklı uyurlar.

Yatak odası: Yatağınız çok yumuşak ve nevresimleriniz kirli olmamalı. Yemek ya da sohbet için başka yerler var; yatağınız güzel rüyalarınızın sahası. Alerjikseniz, kuş tüyü yastık kullanmayın. Ama üzerine birkaç damla lavanta esansı damlatın, bu hoş fikir daha da rahat uyumanıza yardımcı olacaktır. Yatak odanızın duvarlarını çok parlak renklere boyamayın. Işık da ses kadar uyku kaçırır. Mümkünse yattığınız yerde televizyon veya bilgisayar bulundurmayın. Odanıza hava aldırın; soğuk ve taze hava uyumanızı kolaylaştıracaktır.

Yiyecek: Gece atıştırmalarına bir son verin. Televizyon karşısında bir şeyler atıştırmaktan vazgeçemeyenlere önerimizse; elma, ton ve kalkan balı, enginar, badem, yumurta, şeftali, ceviz, kayısı, kuşkonmaz, yulaf, patates ve muz gibi uyku getirici özelliği olan besinler. Uykudan hemen önce metabolizmanızı uyandırmayın. Sizin için uygun akşam yemeği yağsız az miktar karbonhidrat ve bol sebzedir.

İçecek: Yatmadan önce kahve ve gazlı içeceklerden uzak durun! Ihlamur, mine çiçeği, papatya gibi bitki çayları yatıştırıcı ve huzur verici özellikleri sayesinde rahat bir uyku uyumanızı sağlar. Alkol ise kabus görmenize ve baş ağrısına neden olur. Eğer uykusuzluk probleminiz sürekli ise, süt kürünü deneyin: bir bardak sıcak süt içine bir kaşık bal… Etkisine inanamayacaksınız!

Stres: Stres uykunun en büyük düşmanı… Kafanızdan gündelik problemleri uzaklaştırmaya çalışın, uyandığınızda hiçbir yere kaybolmuş olmayacaklar nasıl olsa… Yakın zamanda ciddi bir duygusal şok geçirdiyseniz, bir profesyonelden yardım almakta tereddüt etmeyin.

Banyo: Vücut ısısının gün içindekinden 2 derece daha düşük olması gerekir. Sıcak bir banyo vücut ısısını düşürür ve daha kaliteli bir uykuya yatmanızı sağlar. Banyo suyunuza damlattığınız birkaç damla ardıç ağacı veya mandalina öz yağı ise vücudunuzun gevşemesine yardımcı olur.

Müzik: Sizi aklınızı meşgul eden düşüncelerden uzaklaştırmaya yarayacak en büyük kozlardan biri de müzik; tabi klasik müzik pop müziğin son hitlerinden daha etkili olacaktır.

Egzersiz: Meditasyon uykudan önce alınan en iyi aperatiftir. Ama akşamları kendinizi ağır egzersizlerle de çok yormaya kalkmayın, yoksa derin bir uykunun ardından bile toparlanamayabilirsiniz.

Milliyet