Havaların ısınması ile birlikte özellikle çocukların severek tükettiği dondurmanın yapısında protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, C, D, E ve B grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, çinko ve demir gibi mineralleri içerdiğini kaydeden uzmanlar, “Halkımız, dondurmayı ve yararlarını gerçek anlamda bilmiyor. Dondurma, çocuklara yönelik bir gıda olarak algılanmakta ve bir yaz tatlısı olarak sınırlanmaktadır. Ya da kilo aldırır diye uzak durulmaktadır. Oysa, çikolata, kadayıf, tahin helva ve hamur tatlıları, aynı miktar dondurmadan 3-4 kat daha çok enerji verir” diye konuştular.
Aydın’ın en önemli dondurma üretim tesislerinden olan AYMENDO tesislerinde üretim şartlarının sağlıklı ve hijyenik olmasına titizlikle dikkat edildiğini ve Sağlık ve Tarım bakanlığı denetimde yaptıkları üretimle bölgeye hizmet verdiklerini kaydeden Esen Türker, dondurmanın içeriği hakkında da bilgiler verdi. Türker, “Dondurma; İçerdiği besin öğeleri, hijyen kurallarına uygunluğu, soğuk zincirini tüketiciye kadar koruduğu ve sağlıklı ambalajlarda sunulduğu zaman, içerdiği besin öğeleri ve değerleriyle büyük küçük herkesin tüketebileceği bir besindir. 100 gram dondurma 100 gram sütten enerji, besin öğeleri, vitamin ve mineraller açısından daha zengindir” diyerek herkesin güvenle bu gıdayı tüketebileceğini söyledi.
“TANIMADIĞINIZ BİLMEDİĞİNİZ ÜRÜNLERİ TÜKETMEYİN”
Özellikle gıdalarda hijyen ve sağlıklı ürünlerin kullanılmasının çok önemli olduğunu bu nedenle kişilerin tükettiği ürünü her aşamasında sorgulayabilmesi gerektiğini belirten Türker, “Üretim esnasında gıda maddeleri tüzüğüne uymayıp sentetik boyaların kullanılması, üretim sonrası dağıtım ve soğuk zincirin kırılması gibi büyük riskler sonucu; dondurma sağlığı bozabilir. Bu nedenle vatandaşlarımız tanımadıkları ürünlere karşı duyarlı olmalıdır” dedi.
Dondurmanın , sütün tüm faydalarını taşıdığını belirten Esen Türker, “Dondurmanın süt sevmeyen kişilere ve çocuklara sütün tüm yararlarını sağladığı için rahatlıkla önerilebilir" ifadelerini kullandı.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg