Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 7'sinin birinci nedeninin yetersiz ve dengesiz beslenme olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ve Tetra Pak Türkiye iş birliğiyle yürütülen ''Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin'' kampanyası kapsamında Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen seminerde konuşan Prof. Dr. Besler, insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri gereken miktarlarda alması gerektiğini belirtti.

Kemik erimesi başta olmak üzere birçok hastalığı önleyebilmek için, hayatın her döneminde süt içmenin önemine işaret eden Besler, şöyle konuştu:

''Dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 7'sinin birinci nedeni yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 46'sının ikinci nedeni de yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Bu ne demek? Kaybedilen 0-4 yaş grubu çocuklardan 10'da biri direkt beslenmeyle ilişkili yaşamını yitiriyor. Eğer yeterli ve dengesiz beslenmeyi düzeltecek olursak, işte bu kaybettiğimiz çocukları koruma şansına sahip oluruz. Süt ve süt ürünleri dengeli beslenmenin en önemli aracıdır. Yetersiz ve dengesiz beslenme ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin hemen hemen hepsini az ya da çok oranlarda süt ve süt ürünlerinin yapısında bulabiliriz. Bu özelliği nedeniyle diğer besin gruplarından bir adım öne çıkarak bize 'süt ve süt ürünleri ana besin grubudur' dememize olanak sağlıyor.''

Günde iki bardak süt içen çocukların, günlük vitamin ve mineral gereksinimlerinin büyük bir kısmını karşıladığını vurgulayan Besler, sütteki yağ bileşenlerinin küçük yaştaki çocukların zeka kapasitelerinin artmasına katkı sağladığını dile getirdi.

Besler, Türkiye'nin dünya süt üretiminde ilk 15 ülke arasında yer almasına rağmen, Avrupa ülkeleri arasında kişi başı yıllık süt tüketiminde son sırada yer bulduğunu kaydetti.

Tetra Pak Türkiye Süt Kategorisi Pazarlama Uzmanı Nevra Özbakım ise sağlığı tehdit eden açık süt tüketiminin önlenmesi ve toplumun bu yönde bilinç kazanması amacıyla 2001 yılından bu yana 60 ilde yaklaşık 6 milyon kişiye ulaştıklarını söyledi.

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman ise Diyarbakır'da böyle bir çalışmaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, sağlıklı hayvansal gıdaların, çocukların beslenmesi ve gelişmesinin çok önemli olduğunu belirtti.