Bunlardan beşi 10 Aralık 2009 tarihinde onaylandı. İngiltere"den Newcastle, Çek Cumhuriyeti"nden Brno, İspanya"dan Leganes, Avusturya"dan Viyana ve Türkiye"den Aydın.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Aydın Sağlıklı Şehir koordinatörü Doç. Dr. Didem Evci Aydın"ın yeniden sağlıklı şehir olma hakkı kazanmasından büyük bir mutluluk duyduğunu ve Aydın Belediyesi"ni kutladığını belirtti.

Sağlıklı Şehir ve Şehir Sağlığı alanında Türkiye"de bir isim olan Dr. Didem Evci; Aydın sağlıklı şehir mi? sorusuna “Artık bu soruya gönül rahatlığı ile evet diyebilirim. Çünkü, DSÖ ikinci kez Sağlıklı Şehir sertifikasına layık gördü. Yine de okuyucuları yanıltmamak için bu belgenin bir belediyeye 5 yıl boyunca DSÖ"ne belirttiği taahhütleri yerine getirmek üzere verdiğini belirtmeliyim” şeklinde cevapladı.

ADÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Evci Aydın"ın sağlıklı şehir öyküsünü “19 Temmuz 2004 tarih ve 6152 sayılı Aydın Belediyesi Niyet Mektubu ile Aydın Belediyesi sağlıklı şehir olma yolunda ilk adımını attı. Ben o tarihte Sağlık Bakanlığı Ulusal Sağlıklı Şehirler Koordinatörü olarak Aydın"ın adaylığını takip ediyordum. İlk olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi sağlıklı şehir olmuştu. Aydın Belediyesi 23 Ağustos 2004"de sağlıklı şehir olmak üzere meclis kararını aldı. Aydın 2005 yılında, projenin 4. Fazında taahhütlerini yerine getirmek üzere şehir sağlığı profili ve şehir sağlığı planını hazırladı ve sağlıklı şehir oldu. 2008 yılında sonlanan 4. faz sonunda şehirler belgelerini yenilemek üzere tekrar başvuru yaptılar. DSÖ tarafından 2009-2013 yılları arasında 5. fazını yürüteceği projede Türkiye"ye 12 şehir kotası verdi. Şu anda, Çankaya, Eskişehir-Tepebaşı, Gölcük, Bursa-Nilüfer, İstanbul-Kadıköy ve Bursa Büyükşehir belediyeleri sağlıklı şehir sertifikası almış durumda” ifadelerine yer verdi.

Aydın Belediyesi ile yaptıkları çalışmalar sonucunda 2009-2013 yılları için belediye taahhütlerini oluşturmak üzere şehir sağlığı profili ve şehir sağlığı planının güncellendiğini belirten Doç. Dr. Didem Evci, “Güncellemeler Aydın şehrini oluşturan kurum ve kuruluşların verileri ile Belediye Başkanı"nın gelecek beş yıllık planlarından yararlanılarak yapıldı” dedi.

1996 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Projesi"nde rol alarak Türkiye"de bir çok belediyenin sağlıklı şehir olmasında önder oldu. Türkiye"de ilk olan “Şehir Sağlığı Merkezi”nin 2004 yılında, Aydın"da Aydın Belediyesi Halk Sağlığı Polikliniği binasında kurulduğunu, şehir sağlığı kavramını geliştirmek üzere “Şehir ve Halk Sağlığı Derneği”ni de Aydın"da kurduğunu, şehir sağlığı teorik ve pratik derslerini ilk ADÜ"de başlattığını ve 2009 yılı itibariyle de YÖK tarafından onaylı, yönetmeliği resmi gazetede yayınlanan “Şehir Sağlığını Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin müdürlüğünü yürüttüğünü belirten Doç. Dr. Evci “Zaman hızla geçiyor, Aydın şehrinin sağlığını korumada kararlı olmalı” şeklinde vurgu yaptı. Evci açıklamasında “Ben Aydın Belediyesi"nde 2004 yılında ilk sunumumu yaparken şehrin çöplüğü Üniversite kampüsündeydi. Çöplüğün vahşi depolama alanından , teknolojisi yeni toplama alanlarına dönüştürülmesi taahhüt olarak DSÖ"ne iletilmişti. Bu gerçekleşti. Projenin ana temalarından birisi olan Sağlık Etki Değerlendirmesi katı atık alanı üzerine yapıldı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği"nden ödül aldı. "Sağlıklı Yaşam, Fiziksel Aktivite" ikinci ana temaydı ve Aydın Belediyesi mahallelere yerleştirdiği fiziksel aktivite aletleri, yürüyüş yolları, merkezi ana parklar ile bu hedefine de ulaştı. Tamamlayıcı tema "Sağlıklı Yaşlanma" idi. ADVAK"ın Avrupa Birliği kaynaklarına başvurusunda gerekçe olarak kullandığı bu tema için Aydın"ın tüm mahallerinden seçilen 250 yaşlı ile yaşama bağlanma modelleri üzerinde çalışıldı. Aydın Belediyesi bu çalışmada ADÜ Tıp Fakültesi"ne projenin sürdürülebilmesi için bir yaşlı merkezi yapmayı taahhüt etti ve "2. Baharını Yaşayanlar Dinlenme ve Sohbet Ev" ni yaptırdı. "Sağlıklı Şehir Planlaması" ana temaların üçüncüsü idi ve Belediye bu konuda da şehir planlaması konusunda mevzuatlar çerçevesinde çalışmalarını yaptı sanıyorum. Bu noktada 2004 yılında bu projeye güvenen ve kapılarını açan dönemin başkanı İlhami Ortekin"e teşekkür etmek istiyorum. Şimdi yeni bir dönemdeyiz. Bir kadın belediye başkanımız var. Özlem Çerçioğlu projeyi Aydın şehrinin bir marka şehir haline gelmesinde, "Türkiye Şehir Sağlığı Merkezi: Aydın" sloganının gerçekleşmesinde rahatlıkla referans olarak kullanabilir. Sağlıklı bir şehirde üretilen yerel ürünlerin, belgelerini aldığını, sağlıklı şehir logosu ile süslendiğini ve yurt dışına satıldığını düşünün. Turizmde bir yenilik kazanabilirsiniz. Şehir Sağlığını Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak bu hayali gerçekleştirmede katkı vermeye hazırız. Bir koordinatör olarak Aydın"ın kazandığı başarılardan mutluluk duyuyorum” diye konuştu./iha