Bebeklerde yüz anormalliklerinin olduğu nadir görülen bir hastalık olan Pierre Robin Sendromu, çene kemiğinin kısa oluşu, dilin arkaya baskısı ve yarık dudak durumunun görüldüğü bir hastalıktır. Peki Pierre Robin Sendromu nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte detaylar…

Robin sendromu, ilk kez 1920 yılında Pierre Robin tarafından tanımlanmıştır. Doğuştan yarık damak, çenenin normalden küçük olması glossopitozdan oluşan üçlü triad olarak tanımlananan Pierre Robin sendromu bebeklerde yüz anormalliklerinin olduğu nadir görülen bir hastalıktır.

Pierre Robin Sendromu (Pierre Robin Sekansı veya Anomalisi) yeni doğan bebeklerde, boyu çok kısa olan çene kemiği, dilin ağız içinde arkaya ve yukarı doğru baskısı ve yarık damak durumun birlikte görülmesidir. Çenesi çok geride ve damağı yarık bebeklerin dilini yutma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Nefes almakta güçlük çeken Pierre Robin sendromu hastaları trakeostomi (nefes alma deliği) sayesinde nefes alabiliyorlar. Pierre Robin sendromu teşhisi konulan bebekler boru sonda yardımıyla beslemek zorunda kalabilir. PR sendromlu bebeklerde yapılacak ameliyatlarla çenelerinin düzeltilerek gırtlağa kaçan dil geri çıkarılabilir. Bu bebeklerin çeneleri düzeltilebilirse normal yollardan yemek yiyebilmesi sağlanabiliyor. Pierre Robin sendromu tanısı konulan hastalarda kalp krizi görülme riski fazladır. Aşırı kısa olan çene kemiği yüzünden ortaya çıkar, bu yüzden son zamanlarda Pierre Robin sekansı her 8000 canlı doğumdan birinde görülmektedir.