Kronik prostatit başlangıcı ve gelişimi belirtilerini nedenlerine bağlı olarak, bakteriyel ve bakteriyel olmayan kronik prostatit olmak üzere iki grupta incelemek mümkün olabilmektedir.

Kronik Bakteriyel Prostatit Belirtileri

Kronik bakteriyel prostatit sahibi olan erkekler genellikle, akut bakteriyel prostatit belirtilerine benzet belirtiler yaşamaktadır. Bununla birlikte, kronik bakteriyel prostatit belirtilerini artırabilecek ek bir belirti ise sık sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarıdır.

Yapılan çalışmalarda görülüyor ki, kronik bakteriyel prostatit teşhisi konan erkeklerin hemen hemen hepsinde üriner sistem enfeksiyonu geçmişi bulunmaktadır. Bunun nedeni idrar yolu enfeksiyonlarının da aynı bakteriler nedeniyle ortaya çıkmasıdır.

Kronik bakteriyel prostatit belirtileri arasında genellikle şunlar bulunmaktadır:

Aynı bakterilerin neden olduğu tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları

Hemen idrar yapmak için güçlü bir dürtü

Ağrılı idrara çıkma

İdrar yaparken yanma

İdrarda kan görme

Sık sık acil olarak idrara çıkma

Bel ağrısı

Anüs ve skrotum arasındaki bölgede meydana gelen ağrı

Ejakülasyon sırasında yaşanan ağrı

Titreme ve ateş gibi gribe benzer belirtiler

Testislerde veya peniste veya cinsel organ / pelvik alanın diğer bir bölümünde ağrı

İdrara çıkma zorluğu

Başladıktan sonra idrar akışının zayıflaması

Gece boyunca sık idrara çıkma ihtiyacı

Kronik bakteriyel prostatit atakları birçok erkekte ortaya çıkma eğilimi göstermektedir. Seyri ise hafiften şiddetliye kadar değişmektedir. Ataklar arasındaki süreçte, kronik prostatit belirtileri olmayabilmekte ya da belirtiler hafif bir şekilde yaşanabilmektedir.

Enfeksiyon geri döndüğünde ve alevlendiğinde, belirtiler daha ciddi bir hal alabilmektedir. Kronik bakteriyel prostatit hastalığından kaynaklanan uzun vadeli komplikasyonlar arasında ise infertilite (kısırlık), sperm anormallikleri ve yaşam kalitesinin azalması bulunmaktadır. Belirtilerin tekrar tekrar geri dönmesi, hasta için oldukça yorucu olabilmektedir.

Bakteriyel Olmayan Kronik Prostatit Belirtileri

Bakteriyel olmayan kronik prostatit belirtileri belli bir süre zarfında gelişme eğilimindedir. Genellikle bu durum 30 ile 50 yaş arasındaki erkekleri etkilemektedir. Belirtiler bakteriyel prostatit belirtileriyle benzerlik göstermektedir, ancak ateşin olmaması ikisi arasındaki önemli bir ayrımdır. Bakteriyel olmayan kronik prostatit belirtileri genel olarak şunları içermektedir:

İdrar yapmakta zorlanma ya da idrara çıkmada zorluk yaşama

Sık veya acil olarak idrar yapma ihtiyacı

Spermde kan olması

İdrara çıkarken ağrı ya da yanma yaşama

Bağırsak hareketi sırasında ağrı yaşama

Ejakülasyon sırasında yaşanan ağrı

Sırt ağrısı

Pelvis, kasık kemiğinin üstünde, cinsel organlar ve anüs arasında, penis ucunda veya idrar yolunda ağrı yaşama

Cinsel işlev bozukluğu

İdrar sonrası genital ağrı

Kronik Prostatit Nedir?

Prostatit erkeklerdeki mesanenin hemen altında bulunan ceviz boyutlu prostat bezinin şişmesi ve iltihaplanması durumudur. Prostat bezi spermleri besleyen ve taşıyan sıvıyı üretmektedir.

Prostatit durumunda, hasta genellikle sık sık idrara çıkmakta ve ağrı hissetmektedir. Diğer belirtiler arasında ise kasık ağrısı, pelvik bölge veya genital bölge ağrıları, bazense gribe benzer belirtiler bulunmaktadır.

Nedenine bağlı olarak, prostatit yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilmektedir ve uygun tedaviyle çabucak iyileşebilmektedir. Diğer yandan, bazı prostatit türleri ise aylarca sürebilmekte ya da tekrar tekrar nüksederek kronikleşebilmektedir.

Kronik Prostatit Tedavisi

Kronik prostatit nasıl geçer? Prostatit tedavisi altta yatan nedenine ve prostatit türüne bağlı olarak değişmektedir. Bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa, antibiyotikler reçete edilmektedir.

Prostatit hastalığının bütün türlerinde destekleyici bakıma, ihtiyaç duyulursa ağrı kontrolüne ve sağlık bakım uzmanının yakın takibine ihtiyaç duyulmaktadır. Bazı durumlarda, prostatiti olan bazı bireylerin hastaneye kaldırılması gerekebilir. Tedavi yöntemleri aşağıdakileri içerebilir:

Antibiyotikler

Antiinflamatuar ilaçlar

Alfa blokerler

Sıcak oturma banyosu

Prostat masajı

Alkol, kafein ve baharatlı yiyeceklerden kaçınma

Yaşam tarzı değişiklikleri

Alternatif tedaviler

Akupunktur

Kronik prostatit ameliyatı, uzun süreli antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen ve tekrarlanan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan kronik bakteriyel prostatiti tedavi etmek için gerekli olabilmektedir.

Kronik prostatit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kronik prostatit teşhisi ve tedavisi için üroloji bölümüne başvurulmaktadır.