Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Gögüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç Dr. Cüneyt Saltürk Koah hastalarının pandemi boyunca dikkat etmeleri gereken konularda bilgiler verdi. 

KOAH, sigaraya bağlı veya organik tozlara bağlı olarak gelişen, ilerleyici müzmin bir bronşit tipidir. Daha çok tekrarlayan enfeksiyonlar akciğerlerde enfeksiyonuna yatkınlık ve ataklarla seyreden bir hastalık olup kontrol edilmesi, hayat kalitesinin yükseltilmesi, yakın takip ve tedavi ile mümkün olan bir hastalıktır. Özellikle dünyada ve ülkemizde içinde bulunduğumuz süreçte ekstra dikkat etmeleri gereken bir zamanda bulunan Koah hastaları nelere dikkat etmeliler, kendilerini nasıl korumalılar acaba?

KOAH hastalığı asli olarak bir alerjik hastalık değildir. O yüzden astım hastalarında gördüğümüz gibi alerjiye bağlı maskeye bağlı ya da dezenfektan kullanımına bağlı koah atakları çok fazlasıyla görülmemektedir. Ancak alerjik hastalıklarda maske kullanımının veya dezenfektan kullanımının alerjik yakınmaları arttırdığını biliyoruz. Koah hastalarında çok nadir kısımlarda olmakla beraber alerjik yakınmalar çok fazla olmadığından maske atakları tetiklediğine dair bir bilgide yoktur. 

Özellikle Koah alevlenmelerinin ataklarının en sık sebebinin enfeksiyon olduğunu düşünürsek maskenin koah ataklarını azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Özellikle maske kullanımı koah’ta enfeksiyon oranını düşürdüğünü ve daha az hastane başvurusuna neden olduğunu pandemi döneminde gördük. 

Kaynak: GASTE24