Adını daha önce duymamış olmanız normal. Fakati kendisi yüksek iştahınızın, ani kilo almalarınızın en büyük sorumlusu. İşte, iştahınızı kontrol eden leptin hormonu ve vücudunuzun geliştirdiği leptin direnciyle ilgili bilmeni gerekenler. 

Leptin, iştahımız ve kilo kontrolünde önemli rol oynayan bir hormon. İki önemli fonksiyonu var: Ne kadar yiyeceğinizi söyleyen beyin hücrelerini denetliyoe ve sempatik sinir sistem aktivitesini artırıyor. Son araştırmalar şunu söylüyor: Leptin, aşırı yeme ve obeziteyi azaltıyor.
Ancak, birçok obez kişinin kanında yüksek oranda leptin var ve bunun iştah ya da enerji harcanmasını etkilemediği görüldü. İşte buna da ‘leptin direnci’ deniyor. Çünkü vücutta gereğinden fazla leptin olmasına rağmen vermesi gerektiği gibi yanıt vermiyor.
Leptin direnci neden oluşur? 

İki varsayım var: İlki kandaki leptinin iştahı kontrol etmek için bir nedenden dolayı doğru hedefe ulaşmıyor olması; ikincisyse leptinin kenetlendiği reseptörlerin hücrelere, bu hormona tepki vermesini söylemek üzere fonksiyon göstermeyi durdurmaları. Leptin direnci genellikle aşırı kilolu ve obez kişilerde meydana geliyor ve hem iştahlarını hem de kilo alımını arttırıyor.

Leptin direncinizin olduğunu nasıl anlarsınız?
Leptin direnci olan kişiler sık sık veya hatta sürekli olarak aşırı iştah ya da açlık hissi yaşar. İyi haber araştırmacıların leptin direncini tamamen çözmek ve etkili tedaviler geliştirebilmek için hâlâ çalışmalarını sürdürmesi. Aşırı iştah ve açlık krizlerini kontrol etmek bu durumun etkileriyle savaşmanın ilk kuralı. kontrol etmelerini daha da zorlaştırıyor.

Aşırı iştahı tetikleyen 3 şey

1. Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren yiyecekler

2. Fazla karbonhidrat 

3. Aşırı stres
İştahınızı nasıl düzene sokarsınız? 

İştahınıza erken bir müdahale için güne sade yulaf ezmesi ve fıstık ezmesi ile başlayın. Yulafın faydaları saymakla bitmez. En mühim özelliğiyse kahvaltı seçenekleri araısındaki en doyurucu, en tok tutucu besin oluşu.
Sabahları yiyeceğiniz bir kâse yulaf gün içinde gereksiz yemeyi azaltır. Fıstık ezmesiyse açlık krizlerine yol açan beyin sinyallerini azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanan protein bakımından oldukça zengindir.