Halsizlik, her kişide görülebilen; fakat bazı insanlarda sürekli tekrarlayan ve dozu fazla olan bir zayıflık hali olarak tanımlanır. Halsizliğin birçok sebebi vardır. Önemli olan, bu sebepleri anlayabilmek ve ayırt edebilmektir. Çünkü fiziksel ve zihinsel halsizlik birbirinden ayrı durumlardır; ancak genellikle ikisi bir arada ortaya çıkar.

Şöyle ki; eğer bir kişi, uzun süren fiziksel bir bitkinlik içerisindeyse zamanla zihinsel olarak da halsiz de hisseder. Fiziksel halsizlikte, gün içinde yaptığınız normal fonksiyonlarınızı yapamaz hale gelirsiniz. Fiziksel kapasiteniz yetmez olur. Zihinsel halsizlikte ise daha çok, uykulu olmaktan ve dikkatinizi toplamakta güçlük çekmekten şikâyetçi olursunuz.

TEK BİR HASTALIĞA BAĞLI DEĞİLDİR

Halsizlik, sadece belli bir hastalığa bağlı değildir ve farklı pek çok nedeni olabilir. Fiziksel halsizlikte bir kişinin kasları, normalde yaptıkları şeyleri kolayca yapamaz. Merdiven çıkmak ya da çarşı torbalarını taşımak, her zamankinden çok daha yorucu gelir.

Fiziksel halsizlik kas zayıflığı, zayıflık ya da güç eksikliği olarak da bilinir. Psikolojik halsizlikte ise, dikkati belli bir konuya vermek güçleşir. Belirtiler ciddileştiğinde hasta, sabahları yataktan kalkmak veya günlük aktivitelerini yapmak istemeyebilir. Her zaman olmasa da, genellikle zihinsel halsizlik, fiziksel halsizlikle birlikte görülür. Kişi, uykulu ve dalgındır.

YIPRATICI SONUÇLARA YOL AÇABİLİR

Yas tutuma, yeme bozuklukları, alkol tüketimi, uyuşturucu kullanımı, anksiyete (kaygı), ev değiştirme, can sıkıntısı ya da boşanma gibi nedenler, psikolojik olarak yıpratıcı ve halsizliğe yol açabilecek nedenlerdir.
Gündelik hayatta belli bir oranda stres, aslında işimize yarar ve pek çok zor durumun altından kalkmamız için bize itici güç olur. Ancak stres oranı çok yükseldiğinde ve rahatlayacak zaman bulamadığımızda, bu durum bizde kolayca halsizlik yaratabilir.

Stres yoğun olduğunda, kişi çoğu zaman çaresizlik ve umutsuzluk gibi duygulara kapılır, umutsuzluk hissi tüm enerjiyi çeken, yorucu bir histir.

Depresyon, farklı nedenlerden dolayı halsizliğe yol açabilir. Depresyonun kendisi, depresyon ilaçları ya da depresyon kaynaklı uykusuzluk nedeniyle kişinin kendisini halsiz de hissetmesi mümkündür.

METABOLİZMA HASTALIKLARI DA HALSİZLİĞE YOL AÇIYOR

Cushing hastalığı, elektrolit problemleri, diyabet, hipotiroidi, anemi (kansızlık), böbrek ve karaciğer hastalıkları belirtileri arasında halsizlik de yer alır.

Bazı antidepresanlar, steroidler, alerji ilaçları, hipertansiyon ilaçları, kaygı giderici ilaçlar, statinler (kolesterol düşürücü ilaçlar) ve sakinleştiriciler, halsizlik yapabilen ilaçlara örnek olarak verilebilir.

Zatürre, aritmia, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kalp kapak hastalıkları, koroner kalp hastalığı ve konjestif kalp yetmezliği, başka belirtilerin yanı sıra, halsizliğe de neden olan hastalıklar arasındadır.

UYKU PROBLEMLERİ DE NEDENLER ARASINDA

Gece geç saatlere kadar çalışmak, uzun süren uçak yolculukları, uyku apnesi, uykusuzluk hastalığı ve reflü, uyku problemlerini beraberinde getirebilir. Pek çok kişinin halsizlik nedeni, uyku problemidir.

Bazı meslekler diğerlerine oranla halsizliği daha çok tetikler. Polis, doktor, hemşire, itfaiye görevlisi gibi çalışma ve uyuma saatleri düzensiz olan kişilerde, bu düzensizlik sonucu halsizlik ortaya çıkabilir.

KİMYASAL NEDENLER HALSİZLİK BELİRTİLERİ ARASINDA

Vücutta vitamin, mineral eksikliği ve zehirlenme de halsizliklesonuçlanır. Çok fazla kafein ve alkollü içecek tüketmek de uykuya geçişi ya da derin uykuyu zorlaştırdığından, özellikle de yatmaya yakın içildiklerinde, iyi uyuyamamaya ve bunun sonucunda halsizliğe neden olur.

Bilinçsizce yapılan diyet veya sürekli hazır gıdalarla beslenme ya da düzensiz yeme saatleri de pek çok şekilde vücuttaki bazı dengeleri bozabilir ve halsizliğe yol açabilir.

MENOPOZ UYKUYU, UYKU HALSİZLİĞİ TETİKLİYOR

Uykusuzluk, menopozun başlıca semptomlarından biridir. Menopoz dönemindeki kadınlar, uykuya geçmekte zorlanır. Bunun nedeni, gece terlemeleri ve sıcak basmaları olarak sıralanabilir. Bu dönemde kadınların yaşadığı hormonal dengesizlikler, uyku düzenini bozarak halsizliğe neden olabilir.

Kanser, kemoterapi, radyoterapi, kronik halsizlik sendromu, lif dokusu iltihabı (fibromiyalji), lupus hastalığı, romatoid artrit, obezite, büyük oranda kan kaybı ve zayıflayan bağışıklık sistemi, halsizlik şikayetinin ortaya çıktığı diğer durumlardır.

HALSİZLİĞE KARŞI BUNLARI YAPIN

Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Özellikle hazır gıdalardan, bol yağlı, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Gün boyu bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. Hareket etmeyi ihmal etmeyin, düzenli egzersiz yapın. Zihninizi ve bedeninizi rahatlatmanın yollarını keşfedin. Yoga ya da meditasyon bu yöntemlerden bazılarıdır.

Çalışma saatlerinizin aşırıya kaçmamasına dikkat edin. Sizde sürekli strese neden olan faktörleri ortadan kaldırmaya bakın. İş değiştirebilir, tatile çıkabilir ya da sizi zorlayan bir ilişkiye son verebilirsiniz. Doktorunuza da danışarak, multivitamin hapı almaya başlayabilirsiniz. Alkol, nikotin ve uyuşturucudan uzak durun.