"İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur?, Hamilelik kaç hafta?" gibi sorular bebek sahibi olmak isteyen çiftler tarafından yoğun bir şekilde aratılıyor. İşte konu hakkındaki bilgiler?

HAMİLELİK KAÇ HAFTA SÜRER?

Hamilelik 40 hafta sürer. Ama bizler genellikle hamilelik süresini hesaplarken saymaya gebe kalınan andan başlamayız. Çünkü bunun tam olarak ne zaman gerçekleştiğini bilemeyiz.

O yüzden, doktorunuz size bebeğinizin kaç haftalık olduğu bilgisini verdiğinde, bu hesap son adetinizin ilk gününden başlar. Bunun anlamı da döllenmenin bu tarihten 2 hafta önceki veya sonraki aralıkta meydana gelmiş olduğudur.

Bununla birlikte, ilk ultrason taramasına girdiğinizde, tam olarak kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenirsiniz. Bu, doktorların bebeği ilk gördüklerinde yaptıkları bir hesaplama ile elde edilir.

Bu bilgi kesinleştiğinde, matematik kusursuz bir şekilde çalışmaya başlar. Hamilelik 38 ila 42 hafta arasında sürer. Bu zaman aralığında, bebeğiniz tüm fonksiyonları tamamlanmış bir şekilde doğar. Ve yine bu zaman aralığında, hamilelik tam zamanında sonlanmış olur.

İLİŞKİDEN KAÇ GÜN SONRA HAMİLELİK BELLİ OLUR?

Yerleşme gerçekleşmiş olsa bile hamilelikten emin olmanın tek yolu gebelik testi yaptırmaktır. Eczaneden temin edilecek bir idrar testiyle gebe olunup olunmadığı öğrenilebileceği gibi hastaneye gidip beta HCG ya da kan testi yaparak da gebelik kontrolü sağlanabilir.

Yerleşme sonrasında insan karyonik gonadotropin hormonu olarak adlandırılan (HCG) hormonunun salınımı artar ve bu hormonun salınımıyla birlikte göğüste hassaslaşma, bel ağrısı, sık idrara çıkma, yorgunluk gibi diğer hamilelik belirtileri de ortaya çıkmaya başlar.

Bu doğrultuda cinsel birlikteliğin üzerinden ortalama 10-14 gün geçtikten sonra gebeliğin belli olduğundan söz edilebilir.