Ortak bir fikir, bu durumun genetik faktörlerin ve artan yaşın (40 ve sonrası) bir sonucu olarak ortaya çıktığıdır. Bazı belirli genlerin huzursuz bacak sendromuyla ilişkili olabileceğine dair çalışmalar da bulunmaktadır. Diğer ortak bir neden ise vücuttaki demir eksikliğidir.

Huzursuz bacak sendromu her ne kadar genellikle 40 yaşından sonra görülse de, çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilmektedir. Bununla birlikte, erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir.

Genetik / Kalıtsal Faktörler

Huzursuz bacak sendromu, özellikle 40 yaşından sonra geliştiğinde, bu durumun aileden kalıtsal olarak geçtiği düşünülmektedir. Huzursuz bacak sendromunun ilişkili bazı genlerin mevcut olduğu kromozomlar tespit edilmiştir.

Dopamin Eksikliği

Yapılan çalışmalara göre, huzursuz bacak sendromunun en önemli nedenlerinden biri, beyinde bulunan ve hareket kontrolü sağlayan dopamin isimli maddenin eksikliğidir. Kasların aktivasyonu için dopamin gereklidir. Bu nedenle, eksik olması durumunda işlev bozukluğu meydana gelmektedir ve vücut istemsiz hareketler yapmaktadır. Dopamin eksikliğinin yol açtığı bir diğer rahatsızlık Parkinson hastalığıdır. Parkinson hastası olan kişinin huzursuz bacak sendromu geliştirme riski daha yüksek olabilmektedir.

Hamilelik

Hamile olan her 5 kadından 1'nin huzursuz bacak sendromundan muzdarip olduğu düşünülmektedir. Bu belirtiler genellikle doğumdan kısa bir süre sonra düzelmektedir. Hamilelik süresi boyunca ise özellikle geceleri annenin uyumasını oldukça zorlaştırabilmektedir.

Bu durum, hamilelik sırasında yaşanan demir eksikliği nedeniyle gelişmektedir. Diğer risk faktörleri arasında ise D vitamini eksikliği ve kalsiyum eksikliği bulunmaktadır.

Altta Yatan Tıbbi Nedenler

Huzursuz bacak sendromunun tamamen altta yatan tıbbi bir sorun nedeniyle geliştiğini söylemek mümkün değildir. Bununla birlikte, bazı sağlık sorunlarının etkisi olduğu düşünülmektedir. Huzursuz bacak sendromuna yol açabileceği düşünülen bazı tıbbi koşullar şunlardır:

· Periferik Nöropati

Periferik nöropati yani sinir ucu iltihabı, el ve ayaklarda bulunan sinirlerin hasar görmesidir. Bu durum genellikle, diyabet ve alkolizm gibi kronik hastalıklardan kaynaklanmaktadır.

· Demir Eksikliği

Anemi nedeniyle gelişmese bile, vücuttaki demir eksikliği huzursuz bacak sendromuna yol açabilmekte ya da mevcut durumu daha da kötüleştirebilmektedir. Mide kanaması ya da bağırsak kanaması gibi kan kaybı ile sonuçlanan durumlarda veya ağır adet dönemlerinde demir eksikliğine yol açabildiği için kaybedilen kanın hemen telafi edilmesi büyük önem taşımaktadır.

· Böbrek Yetmezliği

Böbrek yetmezliğinin yan etkilerinden biri de, anemi ile birlikte gelişen demir eksikliğidir. Böbreklerin olması gerektiği gibi fonksiyonlarını yerine getirememesi, kandaki demir depolarının azalmasına yol açabilmektedir. Bu durumda da, vücutta kimyasal değişiklikler meydana gelmektedir. Sonuç olarak, huzursuz bacak sendromu yaşanabilmektedir.

· Spinal Kord Problemleri

Omurilikte meydana gelen bazı lezyonların huzursuz bacak sendromu ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Spinal kord üzerine uygulanan anestezi de huzursuz bacak sendromu geliştirme riskini artırabilmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu Risk Faktörleri

Huzursuz bacak sendromunun gelişmesine katkıda bulunabilecek ya da mevcut durumu da kötüleştirebilecek pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Huzursuz bacak sendromu risk faktörleri şöyle sıralanmaktadır:

· Stres ve Anksiyete

Stres ve anksiyete huzursuz bacak sendrom tetikleyicileri arasında en riskli olan durumdur. Bu durumu rahatlamak için yoga ya da meditasyon gibi stres azaltıcı teknikleri denemekte fayda vardır.

· Sigara İçmek

Sigara içmek, içerdiği nikotin nedeniyle huzursuz bacak sendromu tetikleyebilmektedir. Genel vücut sağlığı için yapılacak en iyi şey sigarayı bırakmak olacaktır.

· Alkol

Alkol, huzursuz bacak sendromu belirtilerini daha da kötüleştirebilmektedir. Uykuyu teşvik eden bir özelliği olsa da, uykunun kalitesini azaltmaktadır. Uyku bozuklukları söz konusu olduğunda alkol oldukça belirtileyici bir risk faktörü olarak değerlendirilmektedir.

· Yoğun Egzersiz

Sert ve yorucu egzersizler vücudu fazla yorabilmektedir. Ilımlı seviyede günlük olarak egzersiz yapmak, huzursuz bacak sendromunu hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Diğer yandan, yatmaya yakın saatlerde yapılan egzersiz, bazı insanlarda uykunun kalitesini azaltabilmektedir.

· Bazı İlaçlar

Huzursuz bacak sendromuna yol açabilecek pek çok ilaç türü bulunmaktadır. Bu ilaçlar arasında özellikle, bulantıyı engelleyen ilaçlar ve sakinleştirici antihistaminikler bulunmaktadır. Bunlar beynin dopamin reseptörlerini bloke etmektedir. Antidepresanlar da huzursuz bacak sendromuna neden olabilmektedir.

· Kafein

Kafein uyarıcı bir maddedir, bu nedenle, özellikle yatma saatine yakın bir saatte alındığında, uykuya dalmayı engelleyebilmektedir. Huzursuz bacak sendromu belirtilerini hafifletmek için kahve, çay, kola, sporcu içecekleri ve hatta çikolata gibi gıdaların tüketimine sınırlandırma getirilmelidir.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz bacak sendromu sinir sistemini etkileyen bir durumdur. Bacaklarda ve kollarda hissedilen huzursuz bacak sendromu, kişinin bacaklarını ve kollarını hareket ettirmesi için güçlü bir dürtüye sahip olmasına yol açmaktadır.

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

Huzursuz bacak sendromu nasıl geçer? Huzursuz bacak sendromu söz konusu olduğunda, genellikle amaç, demir eksikliğini tedavi etmektir. Demir eksikliğine yol açan tıbbi nedene odaklanılmaktadır. Diğer yandan, ısrarla devam eden vakalarda, ilaç tedavisinden de yardım alınabilmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Huzursuz bacak sendromu tanısı ve tedavisi için nöroloji bölümüne başvurulmaktadır.