Çocukların sağlığı için hayati öneme sahip olan ve aşı takvimine göre zamanında yapılmadığında etkinliği olmayan Hepatit A, Hepatit B ve Polio (Çocuk Felci) aşısının sağlanmasında sıkıntı yaşanıyor.

Çocuklarına yılda üç kez Hepatit B, iki kez Hepatit A ve iki kez de Polio (Çocuk Felci) aşısı yaptırabilmek için aileler sıra bekliyor. Bu yüzden aileler sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiriyor. Çocuklarına aşı yaptırmak için defalarca aile sağlığı merkezine gittiklerini belirten aileler, “Aşı yok” yanıtı aldıklarını dile getirerek, tepki gösteriyor. Aileler, çocuklarına zamanında aşı yapılmamasından dert yanıyor.

Konuya ilişkin BirGün'e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimleri Kolu Başkanı Filiz Ünal İncekara, “Hepatit A aşısında 1,5 yıldır, Hepatit B aşısında 3 aydır ve çocuk felci aşısında da 2 aydır ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Aşı sınırlı sayıda geliyor” dedi. İncekara aşı probleminin ithal aşı ile ilgili ihalenin yenilenmemesinden kaynaklandığını söyledi.

TEK KORUNMA YOLU AŞI

Kronik karaciğer hastalığına, siroza ve karaciğer kanserine yol açabilen hepatitlerin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten İncekara, şunları ifade etti: “Hepatitten tek korunma yolu aşı olmasına karşın, aşı bulunamaması çok ciddi bir problem. Birçok aile sağlığı merkezinde aşı ya yok ya da az var. Hepatit B aşısı çocuklar doğduğunda birinci ayda ve altıncı ayda, Hepatit A aşısının da bir buçuk yaşta ve iki yaşta yapılması gerekiyor. Bu aşıları zamanında yapmadığınızda etkisi olmuyor. Aşı geldiğinde bekleyen aileleri arayıp çağırıyoruz. Bu aşılarda aşı takvimine uymak çok önemli olduğundan zamanı kaçırmamak için büyük çaba sarf ediyoruz.”

ÖLÜME SEBEP OLUYOR

Çocuk felcinin ise Suriyeli göçmen akını ile yeniden görüldüğü için çok büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen İncekara, “Aşılama olmazsa sinir sistemini istila eden polio virüsü denilen bu mikrop, kalıcı felçlere veya ölüme neden olabilir. Çocukların bu mikroptan korunması için altı aylıkken ve bir buçuk yaşında aşı olması gerekir. Fakat Polio aşısında da 2 aydır sıkıntı yaşanıyor” diye konuştu.