2020 GSS şartları sigortadan yararlanmak isteyenlerin merak ettiği bir konu. Bu konuda Genel Sağlık Sigortası için nereye başvurulur, neleri karşılar, ameliyatlar dahil mi gibi birçok husus var. 2020 GSS için gerekli şartlar ise şöyle oluşuyor.

GSS’den yararlanmak için bazı şartları karşılamak gerekiyor. Örneğin çalışmayan, emeklilik hakkı kazanamamış ya da işsizlik ödeneği kesilmiş kişiler otomatik olarak GSS kapsamına alınır. Ancak bu durumdan haberdar olmayan kişiler gelir testi yaptırmayıp SGK’yı da bilgilendirmediği için GSS prim borçları her ay artmaya devam ediyor. 

Peki GSS’den yararlanmak için gerekli şartlar neler?
Her vatandaş 18 yaşına bastığı an zorunlu olarak GSS kapsamına alınır. 18 yaş altındakiler ise anne-babanın tesciline bakılmaksızın GSS primleri devlet tarafından ödenmek üzere sigortaya dahildir.

GSS’nin asıl ayrıldığı konu ise çalışan ve çalışmayan bireyler üzerindedir.

Çalışan bireyin GSS primi işveren tarafından yatırılır.

Çalışmayan bireyler ise kendi primlerini kendileri yatırmak zorundadır. Kafaları en çok karıştıran kısım ise çalışmayan kişinin kendi primini ödemesi ile beraber, ne kadar prim ödeyeceğidir.

Aylık gelir ve GSS
Evdeki kişi başına gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar (2029 TL/3 = 676 TL) Genel Sağlık Sigortası primi ödemeyerek sağlık hizmeti alabiliyor.

Kişi başı gelir 676 lira ile 2029 lira arasında olanlar ise asgari ücretin 3’te 1’inin yüzde 12’si oranında yani 81 lira ödeyerek sağlıktan yararlanabiliyor.

Geliri brüt asgari ücretle iki katı arasında olanların ise 243 lira GSS primi ödemesi gerekiyor.


Gelir testi ve GSS
Halihazırda sigortalı bir işte çalışmayanlar, sigorta sisteminde yer alabilmek için Gelir Testi yaptırmalı. Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıflarında yaptırılan bu test sayesinde sigorta primi yatırmak zorunda olup olmadığınızı ve yatıracaksanız ne kadar yatırmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Gelir testinde, üzerinize kayıtlı gayrimenkul, taşıt veya bankada paranız olup olmadığı tespit ediliyor.