Gebelikte annenin kanı rh (-) babanın kanı rh (+) olduğu zaman anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı olur. Kan uyuşmazlığı durumunda ilk hamilelikte sorun yaşanmayabilir ama sonraki hamilelikler oldukça risklidir. Bundan dolayı da kan uyuşmazlığı olan gebeliklerde anneye iğne vurulur. İlk gebelikte genelde kan uyuşmazlığı tehlikeli değildir. Sonraki gebeliklerde ise 28. ve 34.haftalar arasında kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Bebek doğduktan sonra kan grubu rh (-) ise tekrar bir iğneye gerek yoktur ama bebeğin kan grubu rh (+) ise anneye 72 saat içinde ikinci doz iğne yapılmalıdır.

Gaziantep kadın doğum uzmanı Op. Dr. Abdullah Göymen’e gebelikte kan uyuşmazlığı hakkında merak edilenleri sorduk.

Doğum Öncesi Alınması Gereken Tedbirler Nelerdir?

Kan uyuşmazlığına erken müdahale mümkündür bu yüzden alınabilecek bazı tedbirler vardır.

  • Anne adayı kesinlikle doğumdan önce kan grubunu biliyor olmalıdır.
  • Anne kan grubunu bilmiyorsa test yaptırıp öğrenmelidir.
  • Anne ile karnındaki bebeğinin kanlarının karıştığı fark edilirse anneye acil bir şekilde koruyucu iğne yapılmalıdır.

Eğer hamilelikte anne ve bebeğin kanları karışırsa ve anne daha önce koruyucu iğnesini yaptırmamışsa o zaman kan uyuşmazlığı büyük bir sorun hâline gelebilir.

Kan Uyuşmazlığı Çocuğu Nasıl Etkiler?

Kan uyuşmazlığı olduğu zaman çocukta bazı olumsuz etkiler görülebilir. Bunlar aşağıdaki gibi olabilir.

  • Anemi
  • Ölü doğum
  • Sarılık
  • Sağırlık
  • Ölüm

Yani kısaca kan uyuşmazlığı olan hamileliğin doğumundan sonra bebekte bu hastalıklar görülebilir ya da ölümle sonuçlanabilir.

Kan Uyuşmazlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Önce kan uyuşmazlığı olan gebenin kanında bebeğe zarar verecek, onun alyuvarlarını yok edecek antikorların olup olmadığına test yaparak bakılır. Bu test anne kanından yapılmaktadır. Eğer bu test negatif çıkarsa gebeliğin 28.haftasında gebelikte antikor oluşumunu engellemek amacıyla kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Eğer doğumdan sonra bebeğin kan grubu rh (+) ise 72 saat içinde tekrar iğne yapılır ama bebeğin kan grubu rh (-) ise iğne yapılmaz. Ayrıca kan uyuşmazlığına bağlı kürtaj, düşük ve dış gebelik gibi durumlarda da müdahale sonunda anti D yapılmalıdır. Anti D yapılması sağlıklı bir gebelik açısından da çok önemlidir.

Kan Uyuşmazlığı Belirtileri Nelerdir?

Eğer bebek kan uyuşmazlığından etkilenmiş ise anneden geçen anti rhlar bebeğin kan hücrelerinin çökelmesine ve parçalanmasına sebep olur. Buna bağlı olarak bebekte anemi yani kansızlık görülür. Bu durumda ultrasonda bebekte hidrops durumu görülür. Bunlara bağlı olarak bebekte ölüm de dahil olmak üzere birçok durum olabilir.