Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, bazı basın yayın organlarında yer alan "gergedan virüsü" ya da "gergedan gribi" başlıklı haberlere ilişkin değerlendirmede bulundu ve hastalığa neden olan virüsler hakkında bilgi verdi.

Herhangi bir yeni virüsün söz konusu olmadığını belirten Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, "gergedan" diye tanımlanmış ve bu şekilde isimlendirilmiş bir virüsün de bulunmadığının altını çizdi. Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, "Dünyada 'gergedan' diye bir virüs yok. Maalesef, çok yanlış bir tercümeden kaynaklanan bir isimlendirme olmuş. Dünyada da Türkiye dışında böyle bir isimlendirme kullanılmamıştır" dedi.

UZUN YILLARDIR BİLİNİYOR

İnsanlarda en sık hastalığa yol açan virüs grubunun rhinovirüsler olduğunu anlatan Ceyhan, bunun yeni olmadığını, tam aksine 1961'den bu yana bilindiğini söyledi. Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, şöyle devam etti:

"Rino, burunla ilgili demektir, örneğin rinoplasti çok bilinir. Rhinovirüs de burunda hastalık yapan virüstür ve nezle hastalığının virüsü demektir ama maalesef böyle bir isim benzerliği var. Gergedana verilen bir isim ve 'rhinoceros'tan geliyor. Bunun hiçbir şekilde burunla ilgilisi yok. Maalesef tercüme ederken 'burunla ilgili virüs' yerine 'gergedan virüsü' diye tercüme edilmiş. Bu isimlendirme doğru değil. Ne 'gergedan virüsü' ne de 'gergedan gribi' diye bir şey var. Gergedanın İngilizcesi rhino (rhinozorus) ama virüs adını, 'burun ile ilgili' anlamına gelen 'rhino'dan almaktadır."

NEZLE YAPAR, GRİP YAPMAZ!

Bu tip benzetmelerin bazı sakıncaları olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, şunları söyledi:

"Daha önce bazı griplerde bu tip isimlendirmeler kullanıldı ama bunun bir dayanağı vardı. Örneğin kuş gribi denildi çünkü kuşlardan bulaşıyordu ya da domuz gribi denildi çünkü domuzlardan bulaşıyordu ama gergedan virüsü diyemeyiz çünkü gergedandan bulaşan bir virüs yok. Daha tehlikeli bir isimlendirme ise 'gergedan gribi'. Halbuki rhinovirüs nezle yapar, grip yapmaz daha hafif bir hastalık yapar."

'YENİ BİR VİRÜS SÖZ KONUSU DEĞİL'

Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, şu anda insanları hasta eden ve yaygın alarak görülen ve bu virüsün de nezlenin en sık görülen etkeni olduğunu vurguladı. Halk arasında soğuk algınlığı olarak bilinen hastalığın, insanlarda en sık görülen bulaşıcı hastalık olduğunun altını çizen Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, bir çocuğun yıl içinde ortalama 8-10 kez soğuk algınlığı geçirebildiğini söyledi.

Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, solunum yollarında hastalık yapan 200'den fazla virüs olduğunu ve bunların içinde en sık rhinovirüsün görüldüğünü belirtti. Bu virüsün, genellikle nezle, çok nadiren ise bronşiyolite neden olduğunu anlatan Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, ama griple bir ilgisinin olmadığını aktardı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bir paniğe gerek olmadığını anlatarak "Şu anda herhangi bir yeni virüs söz konusu değil" dedi.

AA