Hem yetişkinler hem de çocuklarda görülen soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklardan korunmak ya da bu hastalıkların etkisini daha hafif atlatmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi önemli. Toplu taşıma, okul ve iş yeri gibi birçok kişiyle etkileşimde bulunduğumuz yerler hastalıklardan çok çabuk etkilenmemize neden oluyor. Peki, Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? İşte merak edilenler…

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?

Bağışıklık sistemi, vücudu virüslerden, bakterilerden veya yabancı maddelerden koruyan etkileşimli bir organ, hücre ve protein ağıdır. Bağışıklık sistemi, bakteriler, virüsler, parazitler veya vücuda giren mantarlar gibi patojenleri nötralize etmek ve uzaklaştırmak, çevrede olan zararlı maddeleri tanımak ve etkisiz hale getirmek için hastalık nedeniyle değişen vücudun kendi hücreleri ile mücadele etmek etmesi için çalışan bir tür sistemdir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATAN NEDENLER

Sağlıklı olabilmek için vücudun immün sistemi; yani bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi için ise bebeklik döneminden itibaren yaşamın her döneminde önemli olan bazı noktalar dikkat edilmesi gerekir. Ancak hava kirliliği, dengesiz ve kötü beslenme, yoğun stres, mevsim değişiklikleri sigara, kimyasallar, genel hijyen kurallarının yerine getirilmemesi, aşırı kilo, kalitesiz uyku gibi sebepler bağışıklık sistemini zayıflatabilmektedir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENİR?

•Düzenli yeşil sebze tüketin. Maydanoz, kişniş, yeşil soğan, roka gibi bu grup alkali besinler vücudun ph dengesini korur.