Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü Hakan Akıncı, Edirne'ye giden yerli ve yabancı turistlerin, batı toplumlarında psikiyatri hastalarının dışlandığı veya işkenceyle tedavi edildiği dönemlerde müziğin tedavide kullanıldığı tarihi mekanı görmeden kentten ayrılmadığını söyledi.

Avrupa Konseyi'nce 2004 yılında "Avrupa Müze Ödülü"ne layık görülen külliyenin dönemin tıp tarihindeki önemli gelişmelerini gözler önüne serdiğini anlatan Akıncı, restorasyonda ortaya çıkan akıl hastaların yaptığı çeşitli grafiklerin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini vurguladı.

"ÇİZİMLER TEDAVİ GÖREN HASTALARIN İÇ DÜNYASINI YANSITIYOR"

O dönemde hava almak için bahçeye çıkan akıl hastalarının yerde buldukları sert cisimlerle duvarlara hayallerini çizdiklerini anlatan Akıncı, ''Dikkatli çalışmalar neticesinde ortaya çıkartılan ve yaklaşık 500 yıl önce akıl hastaları tarafından yapılan tavus kuşları, geyikler, irili ufaklı deniz taşıtları, kale duvarları ve çeşitli canlıların resimleri, tedavi gören hastaların iç dünyasını yansıtıyor.'' diye konuştu.
Duvara çizilen figürlerin korunması için çok titiz davrandıklarını vurgulayan Akıncı, bir ok yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olan figürlerin bulunduğu duvara kimsenin dokunulmasına izin vermediklerini söyledi.

Akıncı, 1997 yılında hizmete açılan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin Trakya Üniversitesi'nin büyük gayretleriyle günümüze kadar geldiğini ve pek çok ödül kazandığını vurguladı.

Yılda 240 bin kişinin ziyaret ettiği Sağlık Müzesi'de ziyaretçi sayısının her geçen gün aktaran Akıncı, hedeflerinin yılda 500 bin ziyaretçi olduğunu sözlerine ekledi.
NTV