İstanbul'daki Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi, 431 devlet hastanesini ihtiyaç sahibi vatandaş gibi arayıp "Kürtaj yapıyor musunuz?" diye sordu. 10 haftalık hamileliğe kadar isteğe bağlı kürtaj yasal olmasına rağmen 391 devlet hastanesi "Yapmıyoruz" dedi. 6 devlet hastanesi telefonda bilgi vermedi. Sadece 34 devlet hastanesi "Yapabiliriz" yanıtını verdi.

Posta gazetesi yazarı Yazgülü Aldoğan, bugünkü yazısında, Kadir Has Üniversitesi’nin çarpıcı araştırmasını gündem getirdi.

Yazgülü Aldoğan, yazısında “Türkiye'de isteğe bağlı olarak kürtaj yaptırmak yasal mı, değil mi? 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 sayılı Nüfus Planlaması Yasası, 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı olarak kürtajla sonlandırılmasına izin veriyor. Bunun için kadının 18 yaşından büyük, evli ise eşinin, 18 yaşından küçükse ailesinin rızası gerekiyor. Ayrıca, hayati tehlike söz konusu ise daha büyük gebeliklerde de kürtaja izin veriliyor” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE'DE YASALAR ÜZERİNDE GEÇERLİ OLAN PEK ÇOK HAK BUHARLAŞIYOR”

“Devlet hastanelerindeki kürtaj hizmetleri, devlet sağlık sigortası tarafından karşılanıyor. Ne kadar medeni bir durum, değil mi? Değil! Çünkü Türkiye'de yasalar üzerinde geçerli olan pek çok hak, uygulamaya geçildiğinde buharlaşıyor, yok oluyor!” diyen Yazgülü Aldoğan, Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi'nden Doç. Dr Mary Lou O'Neil, Bahar Aldanmaz, Rosa Maria Quiles ve Fatih Resul Kılınç’ın, kürtajla ilgili araştırmasını aktardı.

KÜRTAJLA İLGİLİ 4 SORU

Türkiye'de hizmet veren devlet hastanelerinden kadın doğum bölümü olmayanlar ve ihtisas hastaneleri çıkarıldıktan sonra kalan 431 hastanenin her birine tek tek telefonla ulaşıldığını ve "gizli müşteri anketi" yöntemiyle 4 soru sorulduğunu belirten Aldoğan o soruları şöyle aktardı:

1. Hastanede kürtaj hizmeti var mı? 2. Kürtaj hizmeti isteğe bağlı olarak veriliyor mu? 3. Tıbbi zorunluluk halinde kürtaj mevcut mu? 4. Cevaplar hayırsa, ‘Hiç bir koşul altında kürtaj mevcut değil mi?”

Yazgülü Aldoğan, dört hastanenin, ‘Yapmıyoruz çünkü yasak’ dediğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Diğerlerinin verdiği yanıt ise hayli düşündürücü: 431 hastanede sadece 34'ünde isteğe bağlı kürtaj hizmeti veriliyor! Bu da yüzde 7.8'lik bir oran demek. Tıbbi zorunluluk, yani hayati risk görülen durumlarda müdahale oranı çok daha yüksek, yüzde 78. Ama bu oran, hayati tehlike olsa bile, müdahale yapmayan hastanelerin varlığını gösteriyor! Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başı Mary Lou, ‘ABD'den geliyorum. Bu kadar liberal bir yasa beklemiyordum, çok beğendim. Ama gerçek çok farklı çıktı. Kullandığımız yöntemde bire bir telefonla görüşme yapıldı. Bize kimse bağırmadı, kötü davranmadı, yardımcı olmaya çalıştılar. Ancak 11 hastane, telefonla bilgi vermediklerini söyledi.”