AYDINPOST HABER SERVİSİ/Filiz ÖZDEMİR-Aydın İl Sağlık Müdürü  Hüsnü Tırpancı konferansta yaptığı konuşmada “Bizler sağlık personelleri olarak aynı zamanda temsiliyet noktasında bulunuyoruz. İnşallah bu konferans sigarayı gündemimizden kaldırmamıza vesile olacak. Basit bir hesapla yılda bin 500 TL’yi sigaraya harcıyoruz. Bu güzel bir tatil demek. Ya da çocuklarımızın dersane parası demek” ifadelerini kullandı.

Hüsnü Tırpancı’nın konuşmasının ardından Aydın Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama dsc_0011.20111017190414.jpgve Eğitim Merkezi (KETEM)’de görevli doktor Türkan Dursun salonda bulunanlara bir sunum gerçekleştirdi. HER yıl 100  bin kişinin sigaranın yol açtığı hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini vurgulayan Dursun, “Sigara rahim ağzı kanseri, mesane kanseri gibi türler dahil tüm kanser ölümlerinin yüzde 3’ünden sorumlu. Türkiye’de sigara içmek yaygın olduğu için çok fazla astımlı çocuk var. Nikotine maruz kalmak çocuklarda zeka geriliğine bile sebep olabilir. Sigara şirketlerinin ar-ge raporlarında  Türkiye’deki hedef kitleleri 9-11 yaş grubuna kadar düştü” dedi.

Nikotin bağımlılığının iradeyle çözülemeyeceğini, tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirten Dursun, bağımlılığın sebepleri ve sigarayı bırakma yöntemleri hakkında dinleyicilere bilgiler verdi.