Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz’ün verdiği bilgiye göre Aydın’da ilk pandemi vakasının ortaya çıktığı 19 Mart’tan bu yana geçen sürede hasta sayısı 108…

Bunlardan iyileşerek normal hayata dönenlerin adedi 75…

Vefat sayısı da 6

Bu süreçte enfekte olan doktor, hemşire, hasta bakıcı ve temizlik görevlisi sağlık çalışanı sayısı 10

Endişeye mahal yok, sağlık çalışanlarından durumu endişe verici olan bulunmuyor.

Entübe yani solunum cihazına bağlı hasta yok.

Testler devam ediyor.

Tarama (filyasyon) ekipleri eski olsun yeni olsun temaslıları çok yakından izlemeye devam ediyor.

İncirliova Acarlar Mahallesi’ndeki hasta sayısı 22…

Emniyet güçleri Acarlar Mahallesinde test sonucu pozitif çıkan şahıslara temaslıların evlerinde nöbete devam ediyor.

Sıkı tedbir amaçlı foto kapanlar da devrede…

Hasta sayısında Efeler başı çekiyor…

İlaç dâhil Sağlık ekiplerinin mücadelede ihtiyacı, hiçbir malzeme eksiği yok.

Velhasıl salgın Aydın’da Ülke geneline paralel bir çizgide devam ediyor, test sayısı artmasına karşın pozitif vaka sayısı da günden güne azalıyor.

İyileşenlerin sayısında da artış var.

Bunlar normale dönüşün bir işareti… 

Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz; “Aydınlı olarak hepimizi gururlandıracak bir konunun da özellikle altını çizmek istiyorum,” dedi ve ekledi.

“Aydın bu gün koronaya yakalananların ümmin (bağışıklık)  sistemini güçlendirmeye yönelik uygulanan plazma tedavisinde sayılı iller arasındadır,”dedikten sonra sözlerini sürdürdü.

“Bu Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama Hastanesi ekipleri başta baştabip olmak üzere enfeksiyon ve nefroloji ana bilim dalı uzmanlarıyla bizim ekiplerimiz, sağlık personelinin ortak bir başarısıdır” dedi.

Ardından da “Genel anlamda Aydın bu süreci başarıyla sürdürüyorsa bu Valilik, büyükşehir, ilçe belediyeleri, odalar ve diğer sivil toplum örgütlerinin yardımları sayesindedir” sözleriyle yardımı dokunan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. 

Aydın Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz bu bilgileri bizimle paylaşmasının ardından gerekli uyarısını da yaptı.

“Baştan beri iyiydik, aynı yolda devam ediyoruz ancak bir gerçeği özellikle belirtmek gerekir ki, salgın henüz ortadan kalkmış değil, en ufak bir gevşemede tırmanış yaşanabilir.

Tam başarı alınan tedbirlere hemşerilerimizin bir süre daha kesin uyumuna bağlıdır,” dedi.

***

Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz’ün de ifade ettiği gibi salgının bu şekilde inişe geçmesi son derece sevindirici ama bazı tedbirleri de elden bırakmamak gerekiyor.

BİR: İlk başta Aydın’a giriş ve çıkışlarda sıkı kontrollere devam edilmelidir. İlk tespit edilen vakaların dış kaynaklı olduğu unutulmamalıdır.

65 yaş üstü bizler evde çok sıkıldık ama tünelin ucu göründüğüne göre biraz daha dişleri sıkmak gerekiyor. Sonuçta tedbiri alanlar için değil kendi sağlığımız için evlerdeyiz.

İKİ: Acarlar Mahallesi salgında bölgenin yumuşak karnıdır.

Çünkü mahalle halkı tarım ve hayvancılık işleri ve pazarcılıkla hayatını kazandıkları bir de genç nüfus fazla olduğu için evde durmaya pek alışık değiller.

Bir de hepimizin ortak hastalığı “bize bir şey olmaz” sözünde gerçek ifadesini bulan bir olayı “hafife alma” eylemi buna eşlik ederse iyi yöndeki gidişat son bulabilir hatta tersine dönebilir.

ÜÇ: Yüzde 45-50 gibi yüksek bir oranla salgının merkezi konumundaki Efeler’in üzerinde ayrıca durmak gerekir.

Bu konuda nüfus yoğunluğu yeterli bir gerekçe görülmemeli.

Efeler’deki Salı ve Çarşamba Pazarı benzeri mahalle aralarında cadde ve sokaklarda kurulan pazarların sakıncaları bu güne kadar ihtiyaç halinde ambülâns ve itfaiye gibi cankurtaranların giriş, çıkışları yönüyle ele alınıyordu.

Bu gün ise başka bir gerçekle karşı karşıyayız.

Bu pazaryerlerinin aynı zamanda sağlık yönünden bulaşıcı merkezi olma gibi başka bir özelliği de bünyelerinde barındırdıkları ihtimali bu salgınla ortaya çıkmış oldu.

O nedenle ilk tedbir bu pazarların kurulmasına son vermek olmalıydı ama Efeler Belediyesi tam tersini yaptı.

Bulaşıcılığın en kolay kontrol edilebileceği, yönetmelik şartlarına uygun üç pazaryeri üstelik pandemi gerekçe gösterilerek kapatılma yoluna gidildi. 

Neyse ki, yanlışlık Efeler Kaymakamlığı tarafından düzeltilince gecikmeli de olsa bir tehlike büyümeden önlenmiş oldu.

Umarım olaydan ders alınır da yönetmeliğine uygun yeni yapılacak pazaryerleri devreye sokularak o eski her yönüyle bir kente yakışmayan uygulamaya bir daha dönülmez.

Eski pazaryerlerinde gerek dağınıklıktan gerek düzensizlikten pandemi kurallarını uygulamanın ve takibinin zorluğu kabul edilebilir ama yenilerinde de bu kuralların Efeler Belediyesi tarafından eksiksiz uygulandığı söylenemez.

Gerek pazarcı esnafa gerek vatandaşlara maske dağıtımında sorun yaşanıyor ayrıca fiziki mesafenin korunması konusunda zabıta denetim ve kontrolünde yetersizlikler olduğu gözleniyor.

Bunlara dikkat edilmeyen bir pazaryerinde dezenfektan tüneli eskilerin deyimiyle kel başa şimşir tarak misali göstermelik kalıyor.

Bunlara dikkat edilirse bu güne kadar harcanan emeklerin karşılığı ancak o zaman alınır.

Biraz daha sabır, biraz daha dikkat…