Marketlerde çeşit çeşit, rengarenk ürünler sepetinize girmeyi bekler. Peki bu albenili yiyecek ve içecek reyonlarından sağlıklı olan ürünleri seçebilmek için ne yapmalı?

ETİKETLERİ OKUMALI !!!

Etiket üzerindeki bilgiler besini tanımlar, paketteki miktarı ve üreticiyi açıklar. Ayrıca içindekiler, güvenlik kuralları, hazırlama koşulları ve tazelik süresi hakkında bilgi verir. Sağlıklı beslenmek, kaliteli gıdayı tüketmek ve bilinçli olarak ürünü satın almakla başlar. Özellikle kilo vermeye çalışanlar veya kolesterolü yüksek olanlar için satın alınan ürünler ilaç niteliği taşımaktadır. Bu nedenle etiket okumayı alışkanlık haline getirmeli ve tüketici neye para ödediğini bilerek alış veriş yapmalıdır.

Raflarda bekleyen tehlike!

* Aç olarak gidilen alışverişlerde en tehlikeli reyon abur-cubur reyonudur. Eğer alışverişe aç karnına çıktıysanız kendinizi cips ya da şekerlemelerin önünde bilinçsizce alışveriş yaparken bulabilirsiniz. Bu yüzden alışverişe her zaman tok karnına çıkmaya özen göstermelisiniz.

* Çikolata alacaksanız daha çok bitter olanları, bisküvi alacaksanız light olanları ve krakerleri tercih etmelisiniz. Kremalı, karamelli, yüksek kalorili çikolatalar ise karın bölgesinde yağlanmaya neden olacağı için kaçınılması gerekenler arasındadır.

Doğru alışveriş nasıl yapılır?

Alışverişe çıkmadan önce doğru bir beslenme planı yaparak sağlığınıza yararlı malzemeleri ve gıdaları seçebilirsiniz. Plan yapılmazsa eski ve yanlış beslenme alışkanlıklarınıza dönmeniz kaçınılmazdır.

* Sadece alışveriş listenizde yazılı olan şeyleri alın. Her gözünüze ilişen besini sepetinize atmayın. n Aç karnınıza alışverişe gitmeyin. İhtiyacınız olmayan şeyleri de almak isteyebilirsiniz.

* Ürün etiketlerini okuyabilecek şekilde alışverişe zaman ayırın.

* Mümkün olduğu kadar hazır yiyeceklerin yerine taze besinleri tercih edin.

* Marketlerin en dış kısımlarındaki reyonlardan alışveriş yapın. Birçok dükkan sağlıklı gıdaların (sebze-meyve reyonları) büyük bir kısmını dış reyonlara yerleştirir.

* Tam yağlı süt ve ürünlerinden uzak durunuz. nKremalı gıdalar, patates cipsleri, hazır paketlenmiş yiyecekleri ve salata soslarını almamaya özen gösteriniz. nOrganik besinleri tercih edin. Daha çok çiğ sebze satın alın. Çiğ sebze ve meyvelerde kanser önleyici ve antioksidan etkili fitokimyasallar bol miktarda bulunur.

Kırmızı et: Görünür yağlarının olmamasına dikkat etmelisiniz. Özellikle yağ içeriği daha az olan antrikot, biftek, kırmızı ette en doğru seçimlerdir.

Tavuk: Göğüs kısmı daha sağlıklıdır. Balık: En sağlıklı et grubu. Zengin Omega-3 içeriği ile balık alternatifsizdir. Haftada iki kez tüketilmeli ve deniz ürünleri tercih edilmelidir.

Pratik ve sağlıklı bir alternatif: Dondurulmuş gıdalar Hızlı tempolu yaşamın bizi değişik alternatiflere yönlendirdiği günümüzde ise dondurulmuş gıdalar zaman zaman hepimiz için kurtarıcı durumundadır.

* Mevsiminin sebze ve meyvelerinin toplanarak dondurulmuş hali, şüphesiz mevsiminde yetişmeyenlerden ya da konserve olanlarından çok daha sağlıklı bir alternatif.

* Dondurulmuş balık seçerken kızartılmış ve panelenmiş olanlarından ziyade (çoğu ön pişirilmiştir) çiğden dondurulmuş olanlarını seçmek ve kızartma yöntemi ile değil fırında pişirilmeyle hazırlanacak olan balıkları tercih etmek doğru olur.

* Dondurulmuş gıda alırken aldığınız pakette buzlanma olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü buzlanmış paket; içindeki gıdanın önce çözülmüş ve sonra tekrar donmuş olduğunu gösterir ki bu da, gıda güvenliği açısından son derece tehlikelidir.

Süt ve süt ürünleri: Kemik ve diş sağlığı için en önemli kalsiyum kaynaklarıdır.

* Ayran ve kefir bu reyondaki diğer sağlıklı seçeneklerdir. Özellikle bağırsak sağlığı ve kansere karşı koruyucu özelliğinden ötürü kefirin günde bir bardak içilmesi önemlidir.

* Süt reyonunda light ürünlerin tercih edilmesi hem daha az kalori alımını hem de vücudumuza aldığımız kalsiyum miktarının daha fazla olmasını sağlayacaktır.

Uzman Diyetisyen Banu TOPALAKÇI -Bugün