İzmir Balçova Termal Tesisleri Genel Müdürü Turabi Çelebi, 2009 yılında ekonomik kriz nedeniyle birçok sektörde sıkıntı yaşanırken, sağlık turizmi alanında hedeflerini aşmayı başardıklarını söyledi.

Soruları yanıtlayan Çelebi, 2009'un kendileri açısından oldukça iyi geçtiğini, yüzde 5'lik gelir artışı hedeflerini aştıklarını kaydetti.

Çelebi, ''Bize göre iyi bir yıldı, sağlık harcamalarından fazla kısıntı yapmak mümkün olmuyor. 2009 yılında bütçe ve gelir artışı hedeflerimizi aştık, bu da sağlık turizminin farkını ortaya koyuyor'' dedi.

Termal tesislerin 2009 yılı içinde çoğunluğu Norveç ve İsveçli olmak üzere 4 bine yakın yabancı konuğu ağırladığını ifade eden Çelebi, sağlık turizminde en kısa ziyaretin iki hafta olduğunu, uzun soluklu ziyaretlerin kent ve çevresinin ekonomisine daha olumlu yansıdığını belirtti.

Sağlık turizmi alanında hizmet veren tesislerin hem toplum sağlığı açısından önemli görevler üstlendiğini hem de bulundukları coğrafyanın ekonomisine, ticaretine hareketlilik getirdiğini bildiren Çelebi, ihtiyaca cevap veremediklerini, termal turizm alanında yatırımların mutlaka artırılması gerektiğini kaydetti.

İzmir ve çevresinin termal kaynaklar bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Çelebi, şöyle devam etti:

''Özellikle Avrupa'da sağlık turizmine ihtiyaç artıyor. 2050 yılına dönük projeksiyonlarda, özellikle Avrupa'da yaşlı nüfusunun çok artacağı görülüyor. Sağlıklı yaşlanma konusu öne çıkıyor. İklim, doğal kaynaklar ve hizmet sunacak genç insanların varlığı açısından bakılırsa, Türkiye sağlık yatırımları için çok uygun. Bürokrasimiz, yatırımcılar bu alana yönelme konusunda geç bile kaldılar. Türkiye'nin yatırımlarını ve hizmet standartlarını hızla geliştirmesi gerekiyor. Bizim tesisimizin yüzde 80'i Norveç Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılıyor ve en kısa kalışlar iki haftadır. Turizmde uzun kalışlar elbette daha avantajlı. Bu çevrede birçok tarihi zenginlik, doğal güzellikler var, dolayısıyla böyle yatırımlar için en doğru adresin bölgemiz olduğunu düşünüyorum.''

''YATAK KAPASİTESİNİN ARTIRILMASI RİSK DEĞİL''

Balçova Termal Tesisleri Genel Müdürü Turabi Çelebi, İzmir ve çevresinde sağlık turizmi, termal tesis yatak kapasitesinin artırılmasının, yatırımcılar ve işletme sahipleri için kesinlikle risk yaratmayacağını, yatak kapasitesinin artması durumunda tur operatörlerinin bölgeye daha çok ilgi göstereceğini söyledi.

Sağlık turizminde potansiyelin değerlendirilip yatak kapasitesinin artırılması durumunda, İzmir ile çeşitli Avrupa başkentleri arasında doğrudan uçuşların da gündeme geleceğini ifade eden Çelebi, ''Doğrudan uçuşların artması da tur operatörlerinin dikkatini çekecektir. Şu anda yatak kapasitemiz sınırlı, bu nedenle operatörler sağlık turizmi turları düzenleyemiyor'' diye konuştu.

Tesiste konaklayan yabancı misafirlerin iklimden, doğal güzelliklerden, tarihi ve kültürel zenginliklerden çok etkilendiğini belirten Çelebi, ''Kuşkusuz en önemli faktörlerden biri de iklim. Bugün itibarıyla Norveç ile İzmir arasında 21-22 derece sıcaklık farkı var, bu da konuklarımıza cazip geliyor'' dedi./HT