Sosyal Güvenlik Kurumu, 5283 sayılı "Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun"a göre 1 Ocak 2009 'a kadar Sağlık Bakanlığı'na devredilmeyen belediye sağlık kuruluşlarıyla anlaşmasını iptal ederek, devri gerçekleşmeyen belediye sağlık kuruluşunda yazılan reçeteleri de ödemeyecek.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, ANKA'ya yaptığı açıklamada, yeni yıla çok az bir süre kalmasına rağmen halen belediye sağlık ocaklarının devrine ilişkin bir çalışma olmadığını söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2007 yılından itibaren önce SSK'lı vatandaşların belediye sağlık ocaklarından hizmet almalarını engellediğini ifade eden Saydan, "Emekli Sandığı ve Bağ- kur'lu vatandaşlarımız da 1 Ocak'tan itibaren belediye sağlık ocaklarından hizmet alamayacak duruma geleceklerdir" dedi. Türkiye'nin dört bir yanındaki Belediye Sağlık Ocakları'nda doktor, hemşire ve hasta bulunduğunu bildiren Saydan, "Ama SGK buradan yazılan reçeteleri ödemiyor. Tüm özel sağlık kuruluşları ile sözleşme yapan SGK'nın, belediyelerin ücretsiz sağlık hizmeti veren sağlık ocakları ile sözleşme yapmamasına anlam veremiyoruz" diye konuştu.

SGK ÜLKENİN SAĞLIK OTORİTESİ DEĞİL

Bu ülkenin tek sağlık otoritesinin Sağlık Bakanlığı olduğunu belirten Saydan, "SGK bu ülkenin sağlık otoritesi değildir. Ama ne yazık ki, vatandaşların alacağı ilaçlardan, ellerindeki sağlık raporlarına, gidecekleri sağlık kurumuna kadar her türlü sağlık uygulamasına karışan bir kurum olmuştur" dedi.TEİS Başkanı Saydan şunları söyledi:

"Yüzde 70.5 i şehirlerde yaşayan nüfusa sağlıkta yardımcı olacak, onlara en yakın kurumlar il ve ilçe belediyeleridir. Geriye kalan yüzde 29.5 olan köy nüfusuna da en yakın olan yine belediyelerimizdir. Belediyeler 6 yıllık proje ile sağlık hizmetini vatandaşların evlerine kadar götürecek bir yapı kurmuşlardır. Ancak, SGK tarafından sistemden belediyeler çıkarılmak istenmektedir. Halbuki belediyeler gerek kendilerine, gerekse hayırsever vatandaşlara ait yerlere, kendi imkanları veya vatandaş bağışları ile hepimizin her gün gördüğü, gittiği sağlık ocaklarını inşa etmişlerdir. Özellikle büyükşehirlerde yeri dikkatlice seçilen, ücretsiz sağlık hizmeti verilen ve belediyeler tarafından her türlü masrafı karşılanan bu yerler tarih olacaktır. SGK tarafından bu yerlerin 1 Ocak 2009'a kadar Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi veya kapatılması istenmektedir; ancak bu konuda halen bir girişimde de bulunulmamıştır. Bütün dünyanın ekonomik krizde olduğu bir dönemde, SGK aldığı hizmetin devamını sağlayıp, Emekli Sandığı ve Bağ-kur hastalarının yanı sıra SSK'lı hastalara da hizmet talep etmek yerine, 1 Ocak'tan sonra belediye sağlık ocaklarından verilen ücretsiz birinci basamak sağlık hizmetini adeta reddetmektedir."

Kamu yararı ve halk sağlığı açısından büyük önem taşıyan belediye sağlık kuruluşlarına ilişkin düzenlemenin yanlışlığına işaret eden Saydan, gerekli düzenlemenin ise bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti.

ANKA