Aydın’da faaliyet gösteren Aydın Tabip Odası,Türk Toraks Derneği Aydın İl Temsilciliği, Türk Sağlık Sen Aydın Şubesi ve SES Aydın Şubesi Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde bir hasta yakını tarafından öldürülen Op. Dr. Ersin Arslan’a yapılan saldırıyı kınadı. Aydın Devlet Hastanesi Poliklinikler önünde yapılan açıklamaya sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Aydın ve ilçelerinden gelen sağlık çalışanları katıldı.
Dört sivil toplum kuruluşu adına açıklamayı Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay yaptı. Atay, Ersin Arslan’ın sadece işini yaptığı için öldürüldüğünü ifade ederek, “Bizim can verdiğimiz eller artık bizlerin canını alan cani ellere dönüşmüştür. Önceki gün Dr. Ersin Arslan’ı kaybettik. Sıra kimde? ” diye sordu.
Her gün Türkiye’nin farklı bir ilinde, hekimler ve sağlık çalışanlarının şiddete uğradığını kaydeden Atay şunları söyledi:
“Ülkemizde uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulandığı diğer ülkelerde olduğu gibi şiddete neden olmaktadır. Aşırı hasta yükü, hasta başına ayrılan sürenin kısalığı, emeğin değersizleştirilmesi, hekimlerin ‘paragöz’ insanlar olarak tanıtılması, sağlıkta yaşanan sorunların nedeninin hekimler olarak gösterilmesi ve en önemlisi hekimlik mesleğinin puana indirgenerek mesleğin onur ve saygınlığının yok edilmeye kalkışılması yaşanan şiddet olaylarının temel nedenidir”
Sağlık çalışanlarını aşağılayan bir dil kullanıldığını kaydeden Atay, sözlerine şu ifadelerle devam etti: “Toplum, hekimler ve sağlık çalışanlarına karşı kışkırtılıyor. Ne yazık ki bugün hekim ve sağlık çalışanları, Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle hekimlik mesleğinin tüccara, sağlık hizmet birimlerinin de ticarethaneye dönüşmesinin bedelini canlarıyla ödemektedir. Öte yandan hekime yönelik şiddetin sorumlusu yalnızca şiddeti uygulayanlar değil, şiddete sessiz kalan, gereğini yapmayan, hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumayan yetkililerdir. Şiddete başvuran kişilerin etkili bir şekilde cezalandırılmaması hekimlerin yaşadığı mağduriyeti artırmakta ve sürekli hale getirmektedir”
Nitelikli sağlık hizmeti sunmak için iş güvencesi, can güvencesi, gelir güvencesi ve gelecek güvencesi istediklerini belirten Atya, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim can verdiğimiz eller artık bizlerin canını alan cani ellere dönüşmüştür. Önceki gün Dr. Ersin Arslan’ı kaybettik. Sıra kimde”
BROŞÜRLERİ TOPLAMIŞLAR
Öte yandan Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay yaptığı açıklamada Aydın Devlet Hastanesi’nde yaşanan şiddet olaylarını protesto eden bir broşür dağıttıklarını ifade etti. Atay, sabah saatlerinde dağıttıkları broşürlerin başhekimlik tarafından toplatıldığını ileri sürdü.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg