İSPANYA'nın Alicante kenti yakınlarında yaptığı tatil sırasında resmi aracı çalınan Sosyal Demokrat Parti'li Sağlık Bakanı Ulla Schmidt, tatilde resmi otomobil kullandığı için ülkesinde eleştirilere maruz kalırken istifa etmesi istendi.

Schmidt'in İspanya'da resmi ziyaretler için kullandığı araç, şoförün odasına girerek aracın anahtarlarını alan kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından çalındı. Bu olay Almanya'da büyük yankı uyandırırken gündemin 1 numaralı maddesi oldu.

Alman Bağımsız Tabipler Derneği Başkanı Martin Grauduszus, Bakan Schmidt'in, çalınan Mercedes marka `Limuzin' otomobili Almanya adına önemli toplantılar için kullandığını kanıtlayamaması halinde istifa etmesi gerektiğini söyledi. FDP Bütçe Komisyonu Başkanı Otto Fricke, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanı Schmidt'in resmi aracı hangi toplantılar için kullandığını ve kendisine neden İspanya'daki Almanya Büyükelçiliği tarafından bir araç tahsis edilmediğini bilmek istediğini söyledi.

Alman Vergi Mükellefleri Birliği Genel Sekreteri Reiner Holznagel de, "Bakanın resmi aracının gidiş- dönüş yaklaşık 5 bin kilometre götürülmesi gerektiği konusuna açıklık getirilmesini istiyoruz" derken, hükümetin tasarruf çağrılarında politikacıların örnek olması gerektiğini, halktan toplanan vergilerin bir bakanın rahatı için gelişi güzel harcanmaması gerektiğini söyledi.

Schmidt'in İspanya'da resmi ziyaretler için kullandığı aracın şoförünün ailesinin de aynı kentte tatilde olduğu açıklandı. Sosyal Demokrat Parti'li bakanın olay nedeniyle eleştirilerin odağı haline gelmesi, iki ay sonra yapılacak genel seçimler öncesinde partisini güç durumda bıraktı.

Federal Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Sağlık Bakanı Ulla Scmidt'in kurallara aykırı hareket etmediği savunuldu. Bakanlık sözcüsü, bakanın iki haftadan daha uzun süren tatili sırasında iki resmi görüşme yaptığını, makam otomobilinin resmi hem de özel amaçlarla kullanıldığı, aracın özel amaçlarla kullanımından doğan masrafın bakan tarafından karşılanacağı ifade edildi. Sözcü, İspanya tatili sürmekte olan bakan tatilden döndükten sonra bütün masrafların hesaplanacağını ve belgelerin kamuoyuna açıklanacağını duyurdu. - DHA