Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mehmet Öz, Bakan  Koca'nın geçen ay kendisine yaptığı davet kapsamında İstanbul'a geldi.

Dolmabahçe'deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde görüşen Koca ve Öz,  yerli ilaç ve tıbbi cihaz, teknoloji transferi, sağlık turizmi, şehir  hastaneleri, mükemmeliyet merkezleri ve göçmenlere yönelik eğitim konularını ele  aldı.

Görüşmede, sağlık turizmine büyük önem verdiklerini ve Türkiye'deki  sağlık hizmetlerini dünyada marka haline getirmek için büyük çaba sarf  ettiklerini belirten Bakan Koca, sağlık turizmine ilişkin faaliyetleri koordine  etmek üzere Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ'nin kurulduğunu; devletler arası  anlaşmalarla ve sigorta şirketleriyle iş birliği içinde sağlık turizminin  kapsamının genişletileceğini bildirdi.

Koca, Türkiye'nin ilaç, tıbbi malzeme ve cihaz konusunda dışa  bağımlılıktan bir an önce kurtulması gerektiğini ve bu konunun hükümetin en  önemli hedeflerinden biri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Özellikle ilaç üretimi konusunda Türkiye'nin geldiği nokta,  kesinlikle dünyanın gerisinde değil. Yabancı firmaların tekellerinin  kırılabilmesi için yerli firmalara mümkün olan tüm destek veriliyor, verilmeye de  devam edilecek."

"TÜRKİYE'NİN BAŞARISI YURT DIŞINDA DAHA İYİ TANITILMALI"

Dr. Öz de Türkiye'de son derece kaliteli ve ucuz sağlık hizmeti  verildiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Sağlık turizminde uzmanlık alanları kendi içinde daha güçlü şekilde  örgütlenmeli. Türkiye'nin kanser tedavisi, kalp ve beyin cerrahisi, nöroloji,  çocuk sağlığı gibi alanlardaki başarısı, yurt dışında daha iyi tanıtılmalı. Bu  konuda üzerime düşeni yapmaya hazırım."

Türkiye'deki hastanelerin bilimsel çalışmalar ve tanıtım için yurt  dışındaki büyük hastanelerle daha sıkı akademik iş birlikleri kurmasını tavsiye  eden Öz, Suriyeli göçmenlerin sağlık ihtiyaçlarını karşılayan personele eğitim  verilmesi konusundaki projelerini paylaştı.

Koca ile Öz'ün görüşmesinde, e-ihale (sağlık market) sistemi, şehir  hastaneleri ve mükemmeliyet merkezleriyle ilgili son gelişmeler de ele  alındı.