US News & World Report dergisinde yer alan haberde, son derece popüler olan Blacberry ve iPod gibi elde taşınan araçların sebep olduğu sağlık sorunları ve bir takım korunma yollarına ışık tutuluyor.

Kısa ve uzun vadeli zararlarından korunmak için işte size birkaç tüyo.

Mesaj yollarken başka işle meşgul olmayın

Araç kullanırken mesaj yazmak veya iPod'unuzdan şarkı listesini karıştırmak ölümcül bir şekilde sonlanabilir. Bunun dışında yürürken, bisiklete binerken ve benzeri durumlarda mesaj yazmaktan kaynaklanan pek çok kaza da rapor edildi bugüne kadar.

Sık mesajlaşmaya son verin

Bir grup genç arasında yapılan bir araştırma, bu kişilerin mesajlaşma sırasında ellerinde bir rahatsızlık duyduğunu gösterdi. 2006'da yapılan bir incelemeyse, sadece Amerika'da her yıl yaklaşık 4 milyon kişinin, cep telefonunu aşırı kullanmaya dayalı, kaslarda veya vücudun diğer bölgelerinde rastlanan rahatsızlıktan şikayetçi olduğunu ortaya çıkardı. Aynı raporda çok sık mesajlaşan kişilerde baş parmak ve bileklerde rahatsızlık baş gösterdiğinden de bahsedildi.

Baş parmakta oluşan bu ağrıya, "Blackberry Baş Parmağı" da deniliyor. Aynı şekilde çok sık MP3 dinleyenler ile özdeşleştirilmiş "iPod Parmağı" denilen bir başka terim de var. Bu gibi aletlerdeki küçük klavyeler sık mesajlaşmaya uygun yapıda değil ve aşırı kullanımı halinde bilek ve baş parmaktaki tendonlar zarar görebilir. Parmak, el, göğüs ve kollarda oluşan bu tür ağrılardan kaçınmak için önerilen bir takım egzersizler de mevcut.

Sesi kısın

Avrupa Birliği geçtiğimiz hafta uzun süre, en yüksek seste MP3 player dinleyenlerin kalıcı işitme kaybı riskiyle karşı karşıya olduğuna dair uyarıda bulundu. Avrupa'da 2,5-10 milyon arası kişi, en az beş yıl boyunca 89 desibelden yüksek sesle haftada beş saatten fazla MP3 player dinleyenler sağırlık tehdidi altında. Amerikan İşitme Kaybı Birliği Yetkili Müdürü Brenda Battat eskiden insanların bu kadar uzun süreler boyunca ve direk kulaklıktan müzik dinlemediğini söyledi. "Yapmanız gereken sesi yanınızdakinin duyamayacağı seviyede tutmak," diye de vurguladı.

Cep telefonları ciltte isiliğe de sebep olabiliyor.


Sağlık uzmanları uzun süreli cep telefonu kullanan kişilerde alerjik isilik ve cilt dökülmesi oluşabildiğini belirtti.

İngiliz uzmanlar, kimi insanlarda, bazı telefon modellerinde kullanılan nikele bağlı olarak yanak ve kulaklarda isilik ve döküntü görülebileceğini söyledi. Guardian gazetesinde yer alan habere göre, bu durum açıklanmayan sebeplerde ciltlerinde rahatsızlık oluşan kişilerin şikayetleri ile gündeme geldi ve uzmanlar bunun bazı telefonların kasa ve tuşlarında kullanılan nikele karşı duyulan bir reaksiyon olduğunu ortaya çıkardı. Nikel bazı takı, düğme ve aksesuarlarda da kullanılıyor.