Sağlık personelimiz her zaman dinamik, çevik ve zinde olsun; hastasına en iyi hizmeti versin” dedi.
Sağlık hizmetlerinde vatandaşa daha iyi hizmet verilebileceğine inandığını açıklayan Vali Hüseyin Avni Coş, mesleği iyi ve kötü yapan hekimlerle ilgili olarak yasal çerçevede çalışma yapmayı planladıklarını söyledi. İnsanların ızdırabını dindiren ve şifa dağıtan bir mesleğin mensuplarına karşı kayıtsız kalmasızın ve onları sıradan insanlar gibi değerlendirmesinin mümkün olmadığını belirten Coş, “Bazı yerlerde 24 saat uygulaması varmış. Bunlar çok yanlış uygulamalar. İnsanları yoran, insan biyolojisine de uygun olmayan bir hizmet tarzı. Biz buna karşıyız. Buna yönelik olarak da uygulamaların yasal çerçevede yapılması için gerekli talimatları verdik. Bunu yaparken de hiç kimseyi incitmek hiç kimseyi de karşı bir şey değil. Elimizde mevcut beşeri sermaye ile insan gücüyle en iyi hizmeti verebilmek için çalışma yöntemlerini bilimsel verilere uygun olarak tespit etmek zorundayız. Hiç kimse 24 saat çalışmanın çok verimli olduğunu iddia edemez. Böyle bir bilimsel veri yok. Olağanüstü durumlar hariç; mecbur kalırsınız 24 saatte çalışırsınız, 48 saatte. Bu nedenle biz kısa süreli çalışma, istirahat sonra tekrar çalışma yönteminin daha sağlıklı ve daha efektif olacağına inanıyoruz. Ve daha az da hata yapılacağını düşünüyoruz” dedi.
Sağlık personellerinin uzun süre mesaide kalması nedeniyle zaman zaman aksaklıklarında yaşanabildiğine işaret eden Vali Coş, “Bildiğiz gibi gazetelere de intikal eden bir konu var. Bir vatandaşımızın bebeğinin doğun sonrasında iddiası gündeme taşındı. Önce erkek denmiş sonra kucağına kız çocuğu tutuşturulmuş. Ailede haklı olarak kendince "Acaba bu benim bebeğim mi?" kuşkusu içerisinde bir terettüde girmiş. Bir arayışa girmiş. Oraya buraya suç duyurusunda bulunmuş. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi bu kayıt işlemlerini yapan arkadaşlarımızın uzun süreli çalışıyor olması nedeniyle de artık dalgınlık ve sehven bu işi yapmaları” diye konuştu.
Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak ve aksaklıkların önüne geçmek istediklerini kaydeden Vali Coş, şöyle konuştu: “Bu nedenle böyle benzer vakalar olsun istemiyoruz. Sağlık personelimiz her zaman dinamik olsun, çevik olsun ve zinde olsun; hastasına en iyi hizmeti versin. Bunu sağlamanın yolu olarak ta mesailerimizi yasal sınırlara çekeceğiz. 12 saati aşmayan mesailer içerisinde sağlık hizmetlerimizi göreceğiz. 24 saatlik çalışma ardından 48 saatlik dinlenme gibi bir çalışma sistemi olamaz. Yani hiçbir vardiyada 12 saati de aşmayacak. Böyle bir kararımız var, bu kararımızı da uygulayacağız. Bunu yaparken de amacımız hizmette etkinliği artırmak”