Türk hükümetinin “Kürt Açılımı”na yurt dışında destek gelmeye devam ediyor. New York Times, başyazısında “Türk hükümeti cesaret ve sağduyu göstererek Kürt azınlığına uzun bir süre reddedilen hakları sağlamaya yönelik bir plan açıkladı ve bunun, nihayet 40 binden fazla insanın ölümüne neden olan isyana son vereceği umuluyor” yorumunu yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın bu planla “sağlam bir liderlik gösterdiği”ni de vurgulayan gazete, “Ancak çok kaygı verici başka eğilimler de var, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın bağımsız medyayı kapatma girişimleri gibi” de yazdı.

New York Times gazetesi, “Türkiye ve Kürtler” başlıklı başyazısında Türk hükümetinin “Kürt Açılımı”na destek verdi. Gazete “Türk hükümeti, cesaret ve sağduyu göstererek Kürt azınlığına uzun bir süre reddedilen hakları sağlamaya yönelik bir plan açıkladı ve bunun, nihayet 40 binden fazla insanın ölümüne neden olan isyana son vereceği umuluyor” diye yazdı.

Kürtlerin Türk nüfusunun “yüzde 20"si” kadar oluşturduğunu öne süren gazete, buna karşın “On yıllarca Kürt siyasi partilerinin yasaklandığı, kendi dillerini kullanma hakkı dahil, en temel insan haklarının reddedildiği” yorumunu da yaptı.

-“KUZEY IRAK"TAKİ DAĞLARDA 12 BİN PKK"LI VAR”-
ABD"li gazete, Kürtlere yönelik “kötü muamelelerin, bağımsızlık taleplerini ve PKK"nın kanlı saldırılarını körüklediği” görüşünü de dile getirdiği başyazısında Kuzey Irak"daki dağlarda hala PKK"nın “12 bin kadar militanının” bulunduğunu da iddia etti. Buna karşın PKK"nın “giderek halkın desteğini kaybettiği”ni yazan gazete, Türk hükümetinin “açılım” çerçevesinde Kürt Tv kanalı ve Kürt isimlerinin iadesi gibi şimdiye kadar attığını ve atmayı planladığı adımların bazılarına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:


“BAĞIMSIZ MEDYAYI KAPATMA GİRİŞİMLERİ ÇOK KAYGI VERİCİ”-
“Ancak çok kaygı verici başka eğilimler de var, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın bağımsız medyayı kapatma girişimleri gibi. Ancak Sayın Erdoğan da, Kürtlere yönelik planıyla milliyetçi partilerden gelen sert muhalefete rağmen sağlam bir liderlik gösterdi. Türkiye"nin, laik Müslüman demokrasisi olarak potansiyelini hayata geçirmek ve özgür siyasi tartışma ortamını kurban etmeden ek siyasi ve ekonomik reformları gerçekleştirmek için Erdoğan, milliyetçiler ve başkaları ile mücadeleyi sürdürmek zorunda kalacak.”

Türkiye"nin daha demokratik olması için uzun bir süreden beri bastıran ABD ve diğer Batılı ülkelere de bir çağrıda yapıldığı başyazısında bu ülkelerin adım atmayı sürdürmesi için Erdoğan"ı cesaretlendirmesi gerektiği vurgulanırken de “Daha önemlisi de, Avrupa, Türkiye"nin demokrasiyi güçlendirmesi ve azınlıkların haklarına saygı göstermesi halinde Avrupa Birliği"nde olumlu karşılanacağını açıkça belli etmeli” denildi./vatan