Eylem hazırlığı içerisinde oldukları belirtilen terör örgütü El Kaide'ye yönelik İstanbul, Bursa, Erzurum, Sakarya, Konya, Hatay, Batman ve Van'da eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Alınan bilgiye göre, terör örgütü El Kaide'nin Türkiye yapılanmasındaki örgüt üyelerinin eylem hazırlığında olduğu bilgisini alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri Bursa, Erzurum, Sakarya, Konya, Hatay, Batman ve Van emniyetiyle irtibata geçti. Polis ekipleri İstanbul ve bu illerde sabaha karşı bazı ev ve iş yerlerine eşzamanlı operasyon düzenledi. Gelen ilk bilgilere göre operasyon çerçevesinde, İstanbul'da 7, Erzurum'da 10, Batman'da 1 Konya'da 2 ve Van'da 12 kişi olmak üzere şu ana kadar toplam 32 kişi gözaltına alındı. Devam eden operasyonlarda gözaltına alınanların sayısında artma olabileceği belirtildi.

TALİMATLAR AYMAN EL ZEVAHİRİ'DEN

Zanlıların terör örgütü El Kaide'nin ikinci adamı olarak bilinen Ayman El Zevahiri'den talimat alarak, alınan talimatlar doğrultusunda El Kaide örgütü adına faaliyet yürüterek lojistik destek sağladığı, örgüte eleman kazandırdığı, bu elemanları örgütün yurt dışında bulunan silahlı eğitim kamplarına gönderdiği tespit edildi.

RUHSATSIZ TABANCA VE ÖRGÜTSEL DÖKÜMAN

Bu sabah Van merkezli olarak başlatılan operasyonda toplam 32 kişi gözaltına alındı.

Van'da Özel Hareket polisleri ve zırhlı araçların katıldığı operasyonda, örgütün Van yapılanması sorumlusu olduğu bildirilen O.N.G'nin de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Van'da gözaltına alınan 12 kişiye ait ev, iş yeri, vakıf ve dernekte yapılan aramada, 1 adet Browning marka ruhsatsız tabanca ve çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

Van Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, gazetecilere yaptığı açıklamada, Van'ın da aralarında bulunduğu 8 ilde terör örgütü El Kaide'ye yönelik operasyon düzenlendiğini hatırlattı.

Operasyon kapsamında Van merkezde 12 kişinin gözaltına alındığı belirten Mert, ''Van ili ile bağlantılı olarak İstanbul'da 2, Konya'da ise 1 kişi daha gözaltına alındı. Bununla birlikte 15 kişi gözaltına alınmış oldu. Tahkikat devam ediyor. Bu kişilere ait ev ve iş yerlerinde çok sayıda örgütsel doküman, belge ve bilgisayar kayıtları ele geçirildi. Bunlar da değerlendiriliyor'' dedi.

Gözaltına alınan şüpheliler Van'daki çeşitli hastanelerde alınan yoğun güvenlik önlemlerinin ardından doktor kontrolünden geçirilerek Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele şubesine getirildi.

ANNESİ KAYIP DEDİ OĞLU ÖRGÜTTE ÇIKTI

Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, merkez Meram ilçesinde El Kaide üyesi olduğu öne sürülen 2 kişiyi evlerine yaptığı baskında yakaladı. Terör örgütü El Kaide'ye yönelik olarak 8 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyon kapsamında Konya'da gözaltına alınan 17 yaşındaki zanlı hakkında annesinin kayıp başvurusunda bulunduğu bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, terör örgütü El Kaide'ye yönelik operasyon kapsamında merkez Meram ilçesinde bir evde gözaltına alınan M.M'nin (17) bir süre önce Van'daki evinden ayrıldığı ve geri dönmediği, annesinin kayıp başvurusunda bulunduğu öğrenildi.

M.M'nin bir süre önce Konya'ya geldiği ve daha önce tanıştığı örgüt üyeleriyle buluştuğu bildirildi./akşam