Dünyaca ünlü Kangal köpeklerinin anavatanı olan Sivas'taki Ulaş Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen yavru Kangal köpekleri yoğun talep görüyor. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Ulaş Tarım İşletmesi'nde satışa sunulan yavru Kangallardan temin etmek isteyen vatandaşların, talep fazlalığı nedeniyle dilekçe ile işletmeye başvurmaları gerekiyor.

Dilekçeyle işletmeye başvuran Kangal tutkunları, sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Şu anda 20 kişinin, işletmeden yavru Kangal köpeği satın almak için sıra beklediği bildirildi.

Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü Hayvancılık Şube Şefi Rahattin Değirmenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Müdürlüğümüzde Kangalların gen kaynaklarını korumak amacıyla, Kangal köpeği yetiştiriyoruz. Müdürlük olarak, özellikle koyunları kurtlara karşı koruyan özel bir ırk olduğu için Kangal köpeklerini kan ve ırk değişikliğine uğratmadan, hayvancılık yapan vatandaşlarımıza destek amacıyla yetiştiriyoruz” dedi.

Değirmenci, bir yılda 60-70 civarında yavru yetiştirdiklerini, bu yavruların 40-50 tanesini sattıklarını belirterek, “Satın almak isteyenlere yavru varsa hemen veriyoruz. Taleplerin fazla olması nedeniyle talep edenlerden dilekçe alıyor, dilekçeleri tarih sırasına koyuyor, sırası gelince verdiği adrese bildirerek yavru satışlarını yapıyoruz. Dilekçeyle sıraya girenlere en fazla 2 ay içerisinde sıra geliyor” diye konuştu.

Yavru Kangalların satışını 2-6 aylık oldukları zaman yaptıklarını, 2 aylıktan küçük köpekleri satmadıklarını ifade eden Değirmenci, “Bunun sebebi de sağlık kontrolleri ve aşıları yapılıyor. Sağlık taramasından geçiriyoruz. İç parazitle mücadele ediyoruz, yavruları sütle besliyoruz. Büyük Kangallara dahi iki günde bir süt veriyoruz” dedi.

Değirmenci, işletmede yavru Kangal köpeklerinin çiftinin bin 500 liradan, tek yavru köpeğin ise 750 liradan satışa sunulduğunu sözlerine ekledi. (aa)