Fikri Sağlar hakkında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, kendisine açtığı manevi tazminat davası sonuçlandı. İşte karar: Fikri Sağlar hakkında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, kendisine açtığı manevi tazminat davasının duruşma tarihinin öne alınması talebine ilişkin sarf ettiği sözler nedeniyle başlatılan soruşturmada, “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Büyükanıt'ın suç duyurusu üzerine, Fikri Sağlar hakkında başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Nadi Türkaslan tarafından yürütülen soruşturmada, Fikri Sağlar ile ilgili “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verildi.

Kararda, Büyükanıt'ın avukatının, Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan tazminat davasının duruşma gününün öne alınması talebine ilişkin söylediği sözlerle Orgeneral Büyükanıt'a “iftirada bulunduğu ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği” iddiasıyla Sağlar hakkında suç duyurusunda bulunduğu anımsatıldı.

Sağlar'ın, aleyhine açılan bu tazminat davasının duruşma gününün değiştirilmesi talebi üzerine, basına da yansıyan bir açıklama yaptığı kaydedilen kararda, Fikri Sağlar'ın, bu açıklamasında, “Büyükanıt'ın 30 Ağustosta emekli olacağı düşüncesiyle görevi sona ermeden bu davanın başlamasını ve sonlanmasını istediği ve görevini kullanarak duruşma gününü erkene aldırma isteğinin, makam nüfuzuyla davanın gidişatına da müdahale etme arzusunu hissettirdiği” iddiasında bulunduğu anımsatıldı.

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 267. maddesinde düzenlenen “iftira” suçu bağlamında, şikayet konusu sözlerin içeriğinde suç isnadı bulunmayıp hukuka aykırı bir fiil isnadının söz konusu olabileceğine işaret edilen kararda, yine böyle bir fiilin hukuka aykırı bir isnat olabilmesi için isnadın ciddi olması veya yetkili makamın, isnadı ciddi bulup işlem yapması gerektiği kaydedildi.

Kararda, “Sağlar'ın iftira suçunu işleme özel kastıyla hareket ettiğine ilişkin kanıt bulunmayıp sözlerin, görüşlerin açıklanması kapsamında kaldığı anlaşılmıştır” denildi.

Bu nedenle Fikri Sağlar hakkında, “kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verildiği kaydedildi.

haber 7