En güçlü şifreler bile tehlikede. 20 dakikada tam 135 milyon şifre kombinasyonu nasıl denenir.

Kablosuz internet erişimi kullanıcılarının güvenlik endişesi duyması için artık yeni bir sebep daha var. Şifrelerin güvenliğiyle ilgili uzun zamandır çalışmalarını sürdüren Moxie Marlinspike isimli bir araştırmacı, özel olarak geliştirdiği bir şifre kırma programını hizmete sundu. Program 20 dakikada tam 135 milyon kelime deneyerek, çok hızlı bir şekilde sonuç alabiliyor.

Tabii ki bu program aslında şifre kırmak için değil, şifrelerin güvenliğini test etmek amacıyla geliştirilmiş durumda. Fakat işin ticari boyuta taşınması ile birlikte, 34 dolar veren herkesin istediği her kablosuz ağ şifresinin "güvenliğini test etme imkanına kavuşması" kısmı biraz düşündürücü.

WPA Cracker adlı bu program bir cloud (bulut) sistemi üzerinde çalışıyor ve aynı anda 400 işlemciyi birden kullanıyor. WPA Cracker'ın geliştiricisinin iddiasına göre 135 milyon şifreyi denemek normal bir PC için aralıksız 5 gün sürecek bir işlem. Fakat WPA Cracker bu işlemi 34 dolar karşılığında 20 dakika, 17 dolar karşılığında ise (200 işlemci kullanarak) 40 dakika içerisinde gerçekleştirmeyi vaat ediyor. - hürriyet